Kun én politiker stemte imod protestforslag om uafhængig undersøgelse af Randers Kommunes egen rolle i håndteringen af Nordic Waste-sagen.

Randers Byråd har besluttet at sætte gang i en dybdegående, uafhængig undersøgelse for at finde ud af, om kommunens topfolk – inklusiv borgmesteren og byrådet – har begået fejl i deres håndtering af sagen om Nordic Waste.

Den beslutning kom til efter et forslag fra en bred politisk koalition, der gik uden om borgmesterpartiet Socialdemokratiet for at få sagen belyst.

Koalitionen bestod af partier og uafhængige medlemmer fra Venstre, Dansk Folkeparti, SF, Velfærdslisten, Beboerlisten, Enhedslisten samt løsgængerne Lars Axel Nielsen, Bo Ratz og Henriette Malland.

Det lille byrådsflertal på 16 trak derefter Socialdemokratiet, Radikale Venstre og Østbroen med på ideen. Kun den tidligere Venstre-politiker Jens Peter Hansen stemte imod under byrådsmødet mandag 26. februar.

Den uafhængige undersøgelse, som skal styres af kommunens borgerrådgiver for at sikre objektivitet, vil blive udført af eksterne eksperter. Deres opgave bliver at dykke ned i en række specifikke spørgsmål om alt fra miljøgodkendelser til byrådets inddragelse i sagen.

Diskussionen om Nordic Waste har også ført til andre beslutninger, såsom økonomisk støtte til de berørte borgere og en ny strategi for fremtidige tiltag.

Men vejen til beslutningen om undersøgelsen var ikke uden bump.

Flere byrådsmedlemmer kritiserede processen for mangel på inddragelse og åbenhed, hvilket skabte spændinger.

Trods kritikken er der nu bred enighed om behovet for undersøgelsen, som ses som en chance for at rense Randers Kommune for anklager og sikre, at regningen for oprydningen ikke ender hos de lokale borgere.