Det er en tydelig ramt og påvirket Susanne Hein Kristensen, der for tiden igen forsøger at bebude sin uskyld i sagen fra Plejecenter Tirsdalen.

CITATHISTORIE: TV2 ØSTJYLLAND

I disse dage kører ankesagen om Plejecenter Tirsdalen i landsretten. Sagen handler om forhenværende sosu-hjælper Susanne Hein Kristensen, der i februar fik 16 års fængsel i byretten.

Siden marts 2022 har hun siddet fængslet i Randers Arrest, og det er en fængsling, der i den grad har påvirket den nu 61-årige kvinde.

Det er tydeligt at se i Vestre Landsret, hvor sagen kører.

Her møder Susanne Hein Kristensen op flankeret af to betjente, inden hun noget vægrende sætter sig ved sin forsvarer.

Flere gange må hun støtte sig til borde og stole, og hun er tydeligvis blevet meget dårligt gående af at sidde fængslet.

»Er det virkelig hende? Det er da slet ikke til at se,« udbryder en af tilhørerne, som har fulgt sagen gennem længere tid.

Tydeligt utilpas

Og ja, det kan være svært at kende den Susanne Hein Kristensen, der over halvandet år forinden første gang sad på anklagebænken i et grundlovsforhør sigtet for at have været skyld i forgiftninger og indlæggelser af fire beboere på Plejecenter Tirsdalen i Kristrup.

Hun er meget bleg og grå i sin fremtoning og virker – ligesom i byretten – utilpas i situationen.

Ifølge hendes forsvarer har den allerede lange fængsling og hele sagen haft store konsekvenser for hende.

»Det er en voldsomt lang periode, som har påvirket hendes psyke og velvære. Især savner hun sin familie voldsomt meget. De har et tæt bånd, så det er problematisk,« har forsvareren Henrik Garlik tidligere fortalt til TV2 Østjylland.

Dømt for flere tilfælde

Lige nu har hun så udsigt til at skulle sidde fængslet i meget længere tid. Hvis det altså ikke lykkedes hende at omstøde byrettens dom på 16 års fængsel.

Den fik hun for flere tilfælde af grov vold – et med døden til følge – samt flere drabsforsøg begået mod beboere på Plejecenter Tirsdalen.

De blev alle indlagt i februar og marts 2022 med uforklarlige forgiftninger og medicin i blodet, som de ikke skulle have.

En af dem afgik ved døden allerede efter den første indlæggelse, imens de resterende tre overlevede flere indlæggelser.

De er efterfølgende alle afgået ved døden.

Frifundet for drab

I byretten blev Susanne Hein Kristensen frifundet for den groveste anklage mod hende – drab. Det gjorde hun, fordi det blev vurderet, at hun ikke havde den nødvendige medicinviden til at kunne vide, at en beboer kunne dø.

I Vestre Landsret forsøger anklageren at vise, at den dømte sosu-hjælper faktisk vidste en del om medicin. Blandt andet fra et medicinkursus hun var på i 2011.

Der er bare et problem. Susanne Hein Kristensen husker ikke meget fra det.

»Jeg kan slet ikke huske det der kursus,« lyder det fra hende i landsretten.

Peger på ledelsen

I landsretten bruger hun i stedet tid på igen at lange ud efter ledelsen på Plejecenter Tirsdalen, som hun mener ikke har taget problemer om medicinhåndtering alvorligt.

»De sidste to år savnede vi hjælpere hænder og flere med kompetencer, der kunne assistere. Vi kunne nogle gange ringe syv-otte gange efter hjælp, og der kunne gå en halv time,« forklarer hun i retten.

Det er stadig hendes påstand, at hun er uskyldig i alle anklager imod hende.

Derfor går Susanne Hein Kristensen efter at blive frikendt i landsretten.

Anklageren derimod vil have hende dømt for drab og skærpet straffen fra 16 års fængsel til livstid.