Borgere i Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs Kommuner får nu adgang til telemedicin, der forventes at reducere indlæggelser og styrke egen sygdomshåndtering for KOL-patienter.

Af Lars Norman Thomsen, Adresseavisen Syddjurs

Borgere i Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs kommuner har netop fået adgang til et telemedicin-tilbud, der har vist gode resultater for behandlingen af KOL.

Fra den 8. januar har patienter mulighed for at opleve forbedret livskvalitet gennem øget sygdomskontrol og forebyggelse af akutindlæggelser.

Positiv afprøvning

Efter vellykkede testforløb i 11 kommuner og Region Nordjylland viser resultaterne en lovende fremtid for telemedicin. En nedgang på 11 procent i antallet af indlæggelser og en forkortelse på 20 procent i indlæggelsestiden sammenlignet med kontrolgruppen er blandt de positive konsekvenser.

Endvidere rapporterer 62 procent af patienterne om øget kontrol over deres sygdom og en betydelig følelse af tryghed, mens de bedre mestrer deres tilstand.

Selvmonitorering

Telemedicin-tilbuddet giver KOL-patienter mulighed for selvmonitorering af vitale parametre som vægt, puls og iltmætning.

En sygeplejerske er konstant i dialog med patienten og træder til ved forværrede tilstande, hvor lægeinddragelse er nødvendig. Denne tilgang forventes ikke blot at reducere antallet af hospitalsindlæggelser, men også at styrke patienternes evne til at håndtere deres sygdom.

Pernille Dyhrberg, udviklingssygeplejerske i Medicinsk Afdeling på Regionshospitalet Randers, udtaler i en pressemeddelelse:

»Tilbuddet vil gøre livet lidt lettere for de patienter, som ikke behøver at komme ind i Lungeklinikken, men som kan holde kontakten med os hjemmefra. Det vil skabe en øget tryghed for patienten.«