Romalt Aktivitetshal fik begrænset tilskud til ydelser på tidligere indgået lån
 
”Det er slut med kommunale tilskud med tilbagevirkende kraft til foreninger…”
Det vedtog kultur- og fritidsudvalget på det seneste møde, hvor man blev enige om med fremadrettet virkning at afvise sådanne ansøgninger.
Beslutningen er meddelt Samvirkende Idrætsklubber i Randers, SIKR.
Forinden nåede udvalget – dog uden Susanne Ringe Sørensen, der ikke deltog i sagens behandling – delvist at imødekomme en ansøgning fra Romalt Aktivitetshal, der havde søgt om tilskud på op til 300.000 kr. årligt til ydelserne på et lån i pengeinstitut.
Det hele endte med, at Romalt fik 40.000 kroner.
Lånet, der er ydet som en kassekredit på fem mio. kroner og nedskrives med 300.000 kr. årligt, blev optaget i forbindelse med udvidelsen af hallen med fitnesslokale, holdtræningssal, køkken og café samt omklædningsrum i 2012.
Det var dengang og er heller ikke nu muligt at opnå et billigere lån som eksempelvis et realkreditlån, uden en kommunegaranti.
Med ansøgningen ønskede man i Romalt at skabe en økonomi, der kunne betyde daglig åbning af caféen med henblik på at gøre den til det sociale samlingspunkt for hallen og lokalsamfundet. Cafédriften i sig selv skønnes dog ikke at kunne generere et overskud til at betale omkostningerne ved at holde åbent.
Kultur- og fritidsforvaltningen oplyste til udvalgsmødet, at hallen ved ansøgningen om tilladelse til optagelse af lånet informerede om, at man ikke ansøgte om tilskud til ydelserne. Endvidere oplystes fra forvaltningen, at en kommunegaranti for et lån ville forudsætte deponering.
 
Fraveget tidligere
 
I henhold til hallejetilskudsordningen kan der kun ydes tilskud til ydelser på lån, hvis der søges om tilskud, før lånet optages.
Kultur- og fritidsudvalget fraveg dog tidligere på året den regel i forbindelse med en ansøgning fra Træningshuset Asferg, der søgte om – og fik – tilskud til ydelser på et tidligere optaget lån på én mio. kr.
Og så endte det med, at der blev – om end begrænset – glæde i Romalt. 
I den kommunale hallejetilskudsordning er afsat et beløb på fire mio. kroner til tilskud til ydelser på lån.  Af disse blev 300.000 kr. frigivet ved omlægningen af lån i Assentofthallerne, og af de 300.000 kr. er 90.000 kr. disponeret til det omtalte lån i Træningshuset Asferg.
Resten – 210.000 kroner – kunne så bruges til at imødekomme Romalts ansøgning eller alternativt at fortsætte med uændret lokaletilskud og dermed drible udenom besparelsen på én pct. i budget 2017.
Kultur- og fritidsudvalget vedtog alternativet, hvorefter ansøgningen fra Romalt Aktivitetshal blev honoreret med de 40.000 kr.