Randers Kommune har kun givet Freja betinget godkendelse af vedtægter
 
Randers sportsklub Frejas fodboldafdeling skal i gang med at ændre vedtægter, der senest er vedtaget i sommeren og efteråret 2016.
Kultur- og fritidsafdelingen beder om – eller imødeser, som man skriver – de reviderede og underskrevne vedtægter snarest efter førstkommende generalforsamling.
Det er konklusionen efter Randers Kommunes juridiske afdelings gransken i de senest fra Freja fremsendte vedtægtsændringer.
Ændringer, der på fodboldafdelingens generalforsamling i august gav passive medlemmer stemmeret, forsøgte at fratage kontraktspillere stemmeret p.g.a. påstået inhabilitet, mens forældre og kontraktspillere og andre med relation til Randers FC delvist blev nægtet at stemme.
Nu er det ikke passive eller aktive, der er hovedårsag til den betingede godkendelse, idet kommunens jurister primært har set på habilitetsbestemmelsen og stemmeret til unge under 16 år.
Inden den seneste generalforsamling i Freja Fodbold havde man på en ekstraordinær generalforsamling i hovedafdelingen vedtaget en ændring kaldet beskyttelsesparagraffen, der skulle erklære alle Freja-medlemmer, der er på lønningslisten i Randers FC (incl. direktør Michael Gravgaard, der har spillet for Freja i serie 2 – red.) for inhabile og derfor ikke kunne stemme. Det skal anføres, at alle kontraktspillere i Randers FC skal være medlem af Freja Fodbold, idet licensen er Frejas.
 
På betingelse af…..
 
Folkeoplysningsudvalget har haft Kultur- og fritidsafdelingen til at behandle Frejas seneste vedtægtsændringer.
”Freja kan godkendes som frivillig folkeoplysende forening, men på betingelse af, at der foretages ændringer på førstkommende generalforsamling.”
Hedder det i den kommunale konklusion.
Og hold så godt fast, for sproget og ordvalget er tungt:
Kommunens krav:
”Habilitetsbestemmelsen skal ændres i overensstemmelse med folkeoplysningslovens og foreningsrettens principper for inhabilitet. For at være i overensstemmelse hermed skal hensynet bag reguleringen være at sikre, at uvedkommende interesser (Randers FC-påvirkning – red.) ikke påvirker beslutningsprocessen (i Randers Freja Fodbold – red.) i strid med foreningens formål, og bestemmelsens rækkevidde skal være proportionel hermed.”
”Inhabilitet bør alene konkluderes på baggrund af en konkret vurdering af det enkelte
medlem i overensstemmelse med foreningsrettens praksis – at konkludere
inhabilitet på baggrund af et ansættelsesforhold uanset ansættelsens karakter eller
betingelser i øvrigt vurderes at være for vidtgående, og resultatet vil være, at
medlemmer risikerer at blive afskåret fra udøvelse af deres rettigheder på et usagligt
grundlag, hedder det videre.”
Ja, den var strid….
 
Harmonerer ikke…
 
Også omkring stemmeret til unge under 16 år skal Freja ændre.
For Kultur- og fritidsafdelingen vurderer, at Freja ikke opfylder folkeoplysningsloven og folkeoplysningsudvalgets afgørelse af 8. marts 2011, idet medlemsindflydelsen på foreningens ledelse ikke er reguleret i vedtægterne eller på anden vis formelt sikret for børn og unge under 16 år.
Videre hedder det: ”Foreningens løsning med, at forældrene kan indmelde sig i foreningen og dermed få stemmeret harmonerer ikke med folkeoplysningslovens motiver om at bygge på aktivt medlemskab. Vedtægterne skal ændres således, at medlemsindflydelsen for børn og unge under 16 år sikres.”
Og så meddeler Kultur- og fritidsafdelingen, at man imødeser de reviderede og underskrevne vedtægter snarest efter førstkommende generalforsamling.
Kultur- og fritidsafdelingens beslutning kan af Freja indbringes for Folkeoplysningsudvalget, og det sidste ord i den sag er vel næppe sagt.
Desværre ønsker Freja ikke at kommentere på sagen.