Knap 97 procent af de elever, der startede på en erhvervsuddannelse lige fra folkeskolen er stadig i gang et par måneder efter skolestart, viser landsdækkende undersøgelse fra Danske Erhvervsskoler. Det dokumenterer, at det nye grundforløb 1 fungerer, mener adm. direktør Tage Andersen fra Tradium
 
Halvanden måned efter skolestart i år havde kun 350 af i alt 10.775 elever fra 9. og 10. klasse forladt erhvervsuddannelserne. Det svarer til 3,2 procent på 66 skoler eller i gennemsnit fem elever pr. skole. Fem elever er lige præcis det antal, der har forladt Tradium siden august. Det lille frafald glæder Tradiums adm. direktør, Tage Andersen, der før har oplevet markante frafald i starten.
 
Motiverede elever
“Eleverne virker i år mere motiverede og har dermed lyst til at fortsætte, og det får vi nu underbygget med disse tal. Det viser, at det nye grundforløb 1 er en rigtig god idé, fordi skolerne kan etablere hold, vejlede og introducere de elever, der kommer direkte fra folkeskolen. Eleverne får mulighed for at lære hinanden at kende og blive ordentlig forberedt, inden de træffer det endelige valg af uddannelse på grundforløb 2”, siger adm. direktør Tage Andersen, Tradium og fortsætter:
“Det har også en stor betydning, at der med erhvervsuddannelsesreformen er indført karakterkrav. Stort set alle elever har således en karakter på minimum 02 med sig i bagagen, hvilket betyder mere motiverede elever”, siger Tage Andersen.
På de to store hovedområder, kontor, handel of forretningsservice samt teknologi, byggeri og transport, er kun hhv. 2,1 pct. og 2,7 pct. af eleverne faldet fra på landsplan. På Tradium drejer det sig om henholdsvis 1 og 2 elever, der er stoppet på uddannelserne.
“Der er særlig opmærksomhed på kontor/handel, da en stor del af uddannelserne fra i år udelukkende er EUX-uddannelser, hvor eleverne både får en erhvervsuddannelse og kan fortsætte på en videregående uddannelse. Også på de tekniske uddannelser skal EUX gerne tiltrække flere elever”, oplyser Tage Andersen.
 
Erhvervsrettede 10. klasser
Tradium glæder sig samtidig over det store antal elever, der har meldt sig til den nye erhvervsrettede 10. klasse, EUD10, på Tradium i Paderup. I august begyndte 86 unge fordelt på fire 10. klasser.
“Med EUD10 får eleverne et rigtig godt kendskab til de forskellige erhvervsuddannelser, og de er derfor i stand til at træffe et kvalificeret valg af ungdomsuddannelse efter 10. klasse. Det betyder, at de EUD10-elever, der starter på en erhvervsuddannelse er mere motiverede for at blive på deres uddannelse”, siger vicedirektør Lars Michael Madsen, Tradium.
Tradiums ledelse hæfter sig også ved, at samarbejdet med Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers, UUR, er blevet tættere efter, at UUR er rykket ind i Tradiums lokaler på Vester Allé.
“Alt i alt betyder erhvervsuddannelsesreformen og de særlige, lokale tiltag i Randers, at vi også har fået bedre kontakt med grundskolen. På sigt skal dette motivere flere elever til at vælge og gennemføre en erhvervsuddannelse, som der er efterspørgsel efter i dansk erhvervsliv”, siger vicedirektør Lars Michael Madsen, Tradium.