Eleverne på Mellerup Friskole i Randers kan forvente en helt særlig oplevelse, når de 26. november får besøg af Randers-bibliotekaren Inger Skamris, som er storyteller for CARE Danmark. Hun vil fortælle skoleeleverne om Himalayas glemte bjergbørn, som i år får overskuddet fra Børnenes U-landskalender
 
Når skoleklokkerne ringer timen ind på toppen af Himalayas bjerge i det vestlige Nepal, venter der børnene en anderledes skoledag end for eleverne på Mellerup Friskole i Randers. Det er en skoledag med undervisning i klasselokaler, hvor vinden suser lige igennem, undervisning med gamle, sort-hvide bøger og tør grød til frokost. Det vil Inger Skamris fra CARE Danmark fortælle om, når hun besøger skolen 26. november.
Besøget er arrangeret af CARE Danmark, som i år går sammen med Danmarks Radio og Danida om Børnenes U-landskalender 2015. Overskuddet fra kalenderen går til uddannelse og sundere kost til fattige bjergbørn i Nepals vestlige Bajura-distrikt.
 
Skoler med jordgulv og træbænke
Inger Skamris, 63 år og fra Randers, har boet hos en nepalesisk familie og er kommet helt ind under huden på nepaleserne. Det er deres gæstfrihed og evne til at sprede fest og glæde til trods for fattigdommen, som har gjort størst indtryk på hende, og som gør, at hun i dag er storyteller for CARE Danmark.
Hun vil med fortællinger, billeder og video bringe hverdagen for nepalesiske bjergbørn helt ind i klasselokalet på Mellerup Friskole:
’Jeg vil forsøge at gøre de fattige bjergbørns liv i Nepal helt konkret og levende for børnene på Mellerup Friskole. Jeg vil for eksempel fortælle om, hvordan børnene må vandre flere timer igennem bjergene for at gå i en skole med jordgulv og træbænke. Og om hvordan de flere måneder om året sover i åbne telte, fordi deres familier må forlade deres hjem på de kolde bjergtoppe i vinterperioden. Mit mål er, at de nærmest skal kunne sanse, hvordan det er at være barn på toppen af Himalaya,’ siger Inger Skamris.
 
Om Børnenes U-landskalender
Ud over storyteller-besøg på 170 danske skoler er der lavet et fælles website om Nepal, www.u-landskalender.dk, og undervisningsmateriale, som når ud til over 100.000 skoleelever fordelt over hele landet.
I centrum af undervisningsmaterialet er bogen, ’Det tredje øje’, der er skrevet af forfatteren Kim Langer, og som rapperen Per Vers har indlæst som lydbog. Han har også skrevet en rap til årets U-landskalender.
Det er den 53. udgave af kalenderen, som DR og Danida har lavet i fællesskab siden 1962. Siden den første U-landskalender kom på gaden, har danske børn og deres forældre gennem køb af kalenderen samlet 178 millioner kroner sammen til projekter for børn og unge i Asien, Afrika og Latinamerika. 159.452 børn og voksne købte Børnenes U-landskalender i 2014. Det var over 35.000 flere end året forinden.