16. august i Randers Festuge er der rundvisning på kirkegården med et særligt fokus på de begravede kvinder på stedet.

Mange af fortidens driftige kvinder ligger begravet på Østre Kirkegård i Randers. Men hvilke livsfortællinger og kvindeskæbner gemmer sig bag de sirlige navnetræk og årstal på gravstenene?

Man nogle gode bud på svarene på det spørgsmål, når der 16. august i Randers Festuge er rundvisning på kirkegården med et særligt fokus på de begravede kvinder på stedet. Der bliver også tid til gode historier om selve kirkegården, byens ældste stadig-fungerende kirkegård. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Rundviserne på Østre Kirkegård er Tina Knudsen Jensen og Inger Lyngdrup Nørgård fra Randers Stadsarkiv. De fortæller historier om kvinder, der på en eller anden måde markerede sig i samtidens Randers. Hør blandt andet historien om et familiegravsted, hvor engelskfødte Johanne Buhl ligger begravet.

Usædvanligt eftermæle

Johanne Buhl giftede sig i 1912 med overretssagfører Paul Erhardi Buhl. Parret fik aldrig børn. Da Paul Buhl døde, og Johanne Buhl ikke havde arvinger, valgte hun i 1960’erne at donere sine tre stuers fulde interiør fra Søren Møllersgade 32 i Randers til det nuværende Museum Østjylland.

Som kvinde fik Johanne Buhl på den måde sat sig et usædvanligt eftermæle.

De Buhlske stuer kan i dag ses på museet i Kulturhuset, hvor de overdådigt udsmykkede stuer er en skattet og populær del af de permanente udstillinger.

Dødsminde

Østre Kirkegård midt i Randers hed oprindeligt ‘Dødsminde’ og fungerede som en assisterende kirkegård for Skt. Mortens Kirke. Da kirkegården blev anlagt på stedet i 1811, lå den langt uden for Randers. Stille og roligt har byen i dag omkranset arealet.

»Kirkegården fortæller på den måde også meget om byens udvikling,« forklarer Tina Knudsen Jensen i pressemeddelelsen.

Mange randrusianere benytter i dag ofte kirkegården som bypark med mulighed for at gå en tur eller slappe af på en bænk og nyde vejret.

Der er entré til kirkegårdsvandringen.

gs