Franchisetager Carina Dahl har netop rundet 25 år som direktør for sin egen McDonald´s restaurant i Randers. Hun er født ind i en familie af selvstændig, og derfor er det ikke fremmed for hende at have foden under eget skrivebord
 
Den lille sorte cockerspaniel Mac (opkaldt efter BigMac) på godt et år løber glad rundt i kontoret ovenpå McDonald´s i Tørvebryggen. Her har den sin egen kurv og kan frejdigt løbe omkring og lege som hvalpe gør, når der kommer gæster. Et tyggeben vises frem, og han får derefter besked på at lægge sig af Carina Dahl. Det ser dog ikke ud til, at det er noget, der lyder som en god idé. Den nye gæste skal lige studeres nærmere.
På Carina Dahls kontor i Hospitalsgade hos McDonald´s er stemningen afslappet. Døren til de andre medarbejdere i forkontoret står åben – her er der højt til loftet. Og sådan skal det være McDonald´s er “A people business” og her handler det om at behandle hinanden ordentlig. Det var netop også en af grundene til, at Carina Dahl og hendes daværende mand i 1991, blev nysgerrige på at blive selvstændige i organisationen. På daværende tidspunkt ejede de Charles Dickens i Storegade, men overvejede så småt at prøve noget nyt. De var på bryllupsrejse til USA og stiftede bekendtskab med McDonald´s kæden, hvor de kom frem.
“Der var noget helt specielt over hele konceptet. Og vi havde allerede snakket om, hvad vi skulle gøre med Charles Dickens. Vi var ved at stifte familie, og kunne ikke blive ved med at have de arbejdstider, som vi havde på restaurationen”, fortæller Carina Dahl.
Derfor endte det også med at parret blev indehavere af den 19. McDonald´s restaurant i Danmark og den første i Randers. Restauranten i Tørvebryggen fylder således 25 år i år – og det samme jubilæum har Carina Dahl. En aktiv kvinde der involvere sig stort i lokalmiljøet. Hun får tid til det hele – McDonald´s er sponsorer hos blandt andet Randers FC, Randers HK, byens cykelklub og skøjtebanen, hvor man kan se, at man kan gøre nytte og få navnet McDonald´s ud til kunderne. Firmaet har sit helt eget brand – noget der tiltalte Carina tilbage i 1991.
“Jeg kan godt lide konceptet renlighed og ordentlighed. Her er ingen slinger i valsen. Alt skal være i orden også med hensyn til personalet. Det handler om mennesker, og derfor skal der ikke snydes nogle steder”, fortæller hun.
 
Skillevej
Hun ville egentlig være tøjdesigner, da hun forlod skolen. Hun arbejde hos Falbe Hansen i et år og kom derefter ind på Konfektionsskolen i Herning. Et halvt år inden hun var færdig, mødte hun sin daværende mand (Jan) og de fik muligheden for at forpagte Charles Dickens i Storegade.
“Jeg er vokset op med forældre, der var selvstændige. Min far Poul Martin Krogh Jensen ejede blandt andet Nørreriis, Don Quiote og diskotek Alpha, så jeg har ligesom været en del af dette miljø altid. Jeg var vant til, at der blev arbejdet om aftenen og om natten. Men da Jan og jeg var blevet gift stod vi ligesom ved en skillevej. Enten skulle vi afhænde Charles Dickens eller også skulle vi købe mere til”, fortæller Carina Dahl.
Det endte med at de sadlede helt om. De åbnede først McDonald´s  i Tørvebryggen og siden McDonald´s  i Paderup. Da parret blev skilt i 2010, fik de hver deres forretning, den de havde deres navn på. Siden da har Carina overtaget tre andre McDonald´s  to i Aarhus og én i Silkeborg.
“Jeg er egentlig en meget rastløs person. Der skal ske noget hele tiden, og derfor var det også naturligt for mig at udvide min forretning”, siger hun og smiler.
Og der er nok at se til for den 50-årige erhvervskvinde. Selvom de to døtre er fløjet fra reden og gør deres egen karriere, ligger hun ikke på den lade side. Hun er en aktiv kvinde, der lader op ved at være sammen med andre mennesker.
“Jeg får meget energi ved at være sammen med andre. Det er også derfor jeg holder så meget af at spille golf på eliteplan og gå på jagt, som jo er meget sociale aktiviteter”, fortæller hun.
For halvandet år siden var hun sammen med kæresten, der er ivrig jæger, på storvildtsjagt i Sydafrika. Her nedlagde hun to blisbukke.
“Og så har jeg altid være sådan lidt af en Jørgen Clevin. Jeg har altid tegnet kruseduller og tegninger i timerne i skolen, og så har jeg strikket meget. Så begyndte jeg at male, og da jeg fik børn tog det rigtig fart “, siger hun.
Gennem sit voksenliv har penslen fået lov til at stryge over lærredet, når der har været inspiration til et maleri. Det er blevet til adskillige forskellige motiver alt lige fra biler til abstrakte figurer til portrætter. Og det er blevet til flere udstillinger – blandt andet har hun gennem de år Galleri Koks har haft til huse i Nellemann-bygningen, udstillet sine malerier. Nu da galleriet er lukket, skal hun så finde andre udstillingsmuligheder.
“Men heldigvis har jeg mit eget atelier hjemme, hvor jeg kan stå og male”, fortæller hun.
Der blev dog ikke tale om udstiller hjemme i privaten.
Hun viser et par af malerierne frem, der lige nu står i mødelokalet på første sal. Et stort og to mindre et med farverige balloner og to med øjne i lidt dæmpede farver. Malerier der nu skal finde et andet sted at få et liv.
Foruden alle disse kreative aktiviteter formår Carina Dahl også at dyrke fitness og sidde med i bestyrelsen for Q-vinder, en forening for aktive erhvervskvinder i Randers og Ladies Circle, også Randersforening for kvinder i alle aldre og med forskellige baggrunde.
“Jeg skal helst have mange jern i ilden, og derfor passer McDonald´s også så godt til mig. Selvom det er et koncept, som vi skal passe os ind under, er der alligevel plads til at være kreativ og selvstændig. Jeg kan lave alle de tiltag, jeg vil i min forretning, bare ikke lave om på menuerne. Men der er også en masse, der kan laves udover det”, fortæller hun.
McDonald´s i Tørvebryggen arrangerer hvert år børneloppemarked, hvor overskuddet går til Ronald McDonald´s huset som restauranten er med til at støtte og derud over sørger Carina for at restauranten – både her i Randers, men også i de andre byer, er attraktiv for kunderne.
Lige nu står McDonald´s overfor endnu en forandring. Næste år lanceres et nyt koncept “Made for you” hvor man vil kunne sammensætte sin egen burger.
“Så at åbne en McDonald´s er ikke bare en nem opgave, hvor varen sælger sig selv. Det er hårdt arbejde, hvor der også skal tænkes nyt hele tiden. Og så har jeg 200 ansatte, jeg skal tage hånd om”, fortæller Carina Dahl, mens hun drejer lidt på kontorstolen bag skrivebordet.
Bag hende ligger en bunke papirer. Den er hun lidt flov over, men ellers her er pænt og ryddeligt i kontoret. Ikke store bunker af papir, der vidner om stress og travlhed. Denne kvinde får tingene fra hånden, når det skal være og denne kvinde kan lide at have noget at rive i.