Afstemningen med tyggegummi er et led i en kommunal kampagne, der skal få borgerne til at smide tyggegummiet i skraldespanden eller sætte det på en stemmeplade i stedet for at smide det på gaden.
”Det er et sjovt initiativ, der får mig til at trække på smilebåndet og tænke mig om. Jeg må indrømme, at jeg tidligere kunne finde på at spytte tyggegummi på gaden, men det er slut nu, ” siger Nanna Andersen, der er buspendler.
”Er du forelsket” og ” Har du en god hårdag” er også populære udsagn på stemmepladerne ved Busterminalen. Kampagnen glæder Marianne Mathiasen, der er buschauffør i Randers.
” Det er er en alternativ kampagne, der forhåbentlig sætter en stopper for alle de grimme tyggegummipletter på fliser og fortove,” siger Marianne Mathiasen.
Hun har sin daglige gang på Busterminalen i Randers, inden hun sætter sig i chaufførsædet i én af de mange bybusser:
”Cigaretskod og tyggegummi er et stort problem i det offentlige rum, fordi folk ikke tager ansvar for deres eget affald. Jeg håber, at den humoristiske kampagne vil gøre en forskel og få folk til at ændre adfærd.
Udover grønne stemmeplader ved Busterminalen er der også opstillet en to meter høj søjle i Storegade fyldt med spørgsmål, som borgerne kan svare på med deres brugte tyggegummi. Tyggegummikampagnen begyndte at rulle den 28. juni, og Frank Nørgaard, der er formand for Miljø- og teknikudvalget i Randers Kommune, er overordentlig tilfreds med borgernes modtagelse af de nye affaldstiltag:
”De grønne stemmeplader afføder positiv opmærksomhed. Indtil videre er det især stemmepladerne ved Busterminalen, som borgerne har fyldt med tyggegummi, inden de stiger på bussen, men også den iøjnefaldende søjle til tyggegummi i Storegade er blevet brugt flittigt. Jeg glæder mig til at følge kampagnen henover sommeren og håber selvfølgelig, at den vil gøre en forskel,” siger Frank Nørgaard.