Og hele byen er inviteret sammen med resten af landet til fernisering i Fritidscentret lørdag 13. august, til koncert med Randers Pigegarde og Riverside Gospelchoir – dørene åbnes kl. 11.00
 
Randers Ugen er lige om hjørnet og 2016 er helt specielt, da forberedelserne til dette års udstilling igen handler om jubilæum. Denne gang er det Randers Ugen der fylder 40 år. Sidste år havde Censurfri 25. års jubilæum, så i år er det 26. gang man kan opleve udstillingen i hele festugen.
Randers Pigegarde går gennem byen og spiller for Censurfri. Og ca. kl.10.30 holder de koncert i gården ved Fritidscentret, som man kan nyde frem til ca. kl.11.00, hvor dørene åbnes til dette års udstilling, der traditionen tro byder velkommen med fanfare og åbningstale af Janne Celina F. Scheel-Thomsen, der overtog lederskabet for udstillingen i 2013 efter sin mor – Randers ildsjæl,- Lissi F. Scheel-Thomsen, der varetog Censurfri i 22 år. Borgmester Claus Omann Jensen giver ordet videre til Riverside Gospelchoir der ledes af Lene Johnsen Søndergaard-Jensen.
Og der efter er udstillingen åben til at nyde dens mange facetter sammen med en forfriskning.
 
Rift om pladserne
Tilmeldingerne startede allerede søndag 1.maj på nettet, og tidens udvikling har gjort at man igen i år valgte to måneders tilmelding, så der var plads til at håndtere den stigende interesse, samt det sædvanlige salg af tilmeldings blanketter på Fritidscentret. Allerede efter tre uger var der over 70 tilmeldinger bl.a. pr. mail og telefon.
”I år er der igen tilmeldt 118 kunstnere, og der har endda været folk på venteliste. Ingen kan forudbestille og da der er rift om pladserne, gælder det om at være tidligt ude når tilmeldingen starter, og holde øje med opdateringer på Censurfri hjemmeside, facebook og de lokale aviser for Randers og omegn” fortæller Janne Celina – leder af Censurfri.
Censurfri markedsføre sig på landsplan, og folk kan igen i år læse om Censurfri i Kunstguidens sommerudgave, der ligger i 13.000 eksemplarer rundt om på landets turistkontorer og gallerier.
 
Holdet skaber mirakler
I ugen op til ferniseringen arbejdes der på højtryk i Fritidscentret for at skabe den bedst mulige oplevelse for de deltagne kunstnere og besøgende i Randers Festuge. Mandag morgen 8. august starter opsætningen af årets udstilling. Resultatet af mange måneders forberedelser viser sig, når et hold af trofaste stærke kræfter møder ind på Fritidscentret for at varetage den mindste detalje for at blive færdig til ferniseringen om lørdagen. En af de stærke kræfter er Ejnar Meineche, der bla. er et kendt ansigt på scenen ved Støvringgård Spillet igennem10 år. Også kendt fra Stjernematinéen på Værket gennem syv år under ledelse af Lissi F. Scheel-Thomsen, og i år er 10. gang han er med til opsætningen af Censurfri.
Preben Rosenqvist arbejder til daglig som Halinspektør i Randers Real Idrætshal,  de sidste 15-16 år har han nydt at besøge Censurfri i Randers Ugen, og i år har han så selv mulighed for at være med bag om årets happening. Bag om kulissen ser vi bl.a en kunstner som Margith Kostending der har været Billedkunstner i 10 år og udstiller i øjeblikket på Galleri Grevelsgaard ved Fausing, og senere i år ved Kunstmessen på Faurskov. På holdet bag udstillingen møder man også Henning Højlund, der har haft Galleri Sødring Gamle Skole i 20 år, Galleri HH på Underværket i Randers, og i dag Kunstmuseum Harti på Gethersvej i Randers. Henning Højlund er multikunstner, og har et helt livs erfaring med gallerier og kunst, lige fra malerier til stenskulpturer og keramik.
Den stærke force ophænger flere hundrede malerier, fotos og tegninger på fire dage, alt bliver mærket med tilmeldings nummer og gjort klar til fremvisning. På to-tre dage vælter det ind med kreative ideer fra 118 kunstnere. Grupper med keramik, smykke kunst og pileflet bliver arrangeret på podier,- stenskulpturer placeres rundt omkring på udstillingen for at bidrage til miljø, balance og helhed. Torsdag eftermiddag kl. 17 er udstillingen færdig og alle puster ud.
 
Kunstnerisk Mangfoldighed
Mange af de deltagende kunstnere har været med gennem flere år. Men hvert år har udstillingen noget nyt at byde på. I år har vi bl.a. fornøjelsen af at byde velkommen til en ny kunstner- Forfatter Mona Lodahl Madsen, der deltager på udstillingen med 3 bøger – det skrevne ord som kunstart. Mona Lodahl  kan opleves på Ferniseringen lørdag 13. august efter åbningen, hvor hun farverigt i egen person bla. vil fortælle om sin litteratur. På udstillingen kan man igen i år opleve Poul Spanggaard fra Galleri Aalestrup fantastiske malerier. Ioana Madsen med Papirfiligran-Quilling,.
 
Arbejdende Værksted
Som noget nyt i år er der mulighed for at opleve Censurfri som ”Arbejdende Værksted” De besøgende har mulighed for i løbet af udstillings ugen at opleve hvordan forskellige kunstnere arbejder med deres kreativitet og hvordan arbejdet tager form. Mandag 15. august i tidsrummet kl. 10-17 og torsdag 18. august fra kl. 13.30-17 kan man opleve Margit Halkjær Kristensens arbejde med pileflet. Tirsdag 16. august fra kl.10-16 kan man opleve Tina Johanssons maleri på lærred. Tirsdag 16. august fra kl. 10-16 træffes også keramikeren Lone Kjær, samt i samme tidsrum Mathias Iversen fra Bifrost med arbejde i Linoleum. Onsdag og torsdag 17. og 18. august fra kl. 10-16 kan man igen opleve Mathias Iversens arbejde i Linoleum. Og fredag 19. august fra kl. 11.30-17 Birte Riis arbejde i strik.