Eleverne på Nørrevangsskolen er tilbage i rutinerne efter sommerferien – og med hjælp fra non-profit organisationen fødevareBanken kan skolen fortsætte med at tilbyde gratis morgenmad til eleverne. En ordning der ellers ikke ville være penge til i fremtiden
 
Nørrevangskolen har tilbudt morgenmad til alle skolens 550 elever de sidste fem år – et succesfuldt initiativ, som pga. en trængt økonomi var nødt til at lukke ved udgangen af sidste skoleår. Med leveringer af overskudsvarer fra fødevareBanken er morgenmadsklubben fortsat en realitet. Nørrevangsskolen er en af de første skoler i Østjylland til at etablere samarbejde med fødevareBanken om at servere gratis morgenmad.
Skoleleder Martin Hyldgaard er yderst begejstret for at kunne fortsætte med at servere morgenmad “Vi har afholdt fokusgrupper med eleverne, som selv beskriver, at de er mere klare i hovedet, når de spiser morgenmad. Både lærere og ledelse kan mærke en effekt og tror på, at motoren virker bedre, når den får brændstof. Skolen her ligger i et socialt belastet område, hvor det langt fra er alle elever, der får morgenmad inden de tager i skole og derfor er det det et rigtig vigtigt initiativ”, siger skoleleder Martin Hyldgaard Larsen.
 
Morgenmad af bæredygtige madvarer
Morgenmadsprodukterne på Nørrevangsskolen bliver leveret af fødevareBanken, der i foråret begyndte leveringen overskudsfødevarer til skoler i Østjylland. Nu kommer fødevareBankens bil forbi skolen med morgenmadsprodukter én gang om ugen.
“Vi får leveret og så kan vi også ringe ind hvis vi har nok mad selv. Så står vi ikke i den situation at vi har for meget mad og må smide væk. Og vi ved aldrig, hvad der kommer – det kan være morgenmadsprodukter som regel. Det kan være yoghurt og ost. Og hvis det sidste er tilfældet serverer vi også boller til”, fortæller ernæringsassistent Inga Dybdal Pedersen.
“Det vi får er mad fra firmaer, hvor der for eksempel er væltet en palle. Disse produkter kan man ikke sælge. Og i stedet for at smide det ud leverer FødevareBanken det nu til skolen her også”, siger hun.
Og børnene er glade for det. Hos de mindste klasser fortæller Nuur, Hadi og Mohammed at de nogle gange springer morgenmaden over derhjemme.
“Men jeg spiser her fordi det er hyggeligere at spise med de andre”, siger Mohammed, der går i 2. klasse.
Også hos de ældste elever er der positive tanker at spore.
10. klasse eleverne Mikkel Ørlund, Christian Justesen og Philip Ponklang Kristensen spiser med denne morgen Din Avis var forbi.
“Det er en god ting, for så smider man ikke maden væk. Og der er så mange steder i verden, hvor de ikke får noget mad”, siger Philip.
Mikkel kan godt finde på at springe morgenmaden over nogle dage derhjemme, for at spise på skolen.
“Så er man fri for selv at stå med det derhjemme”, siger han.
Gode vaner dannes i barndommen
Mette Rasmussen, der er lektor ved Statens Institut for Folkesundhed og ansvarlig for Skolebørnsundersøgelsen, der indsamler data om skoleelevers sundhedsadfærd og helbred hvert 4. år, byder morgenmadsklubber velkommen. Forskning viser nemlig, at gode og regelmæssige morgenmadsvaner blandt børn og unge kommer ofte til udtryk i skoleelevers faglige præstation.
”Vigtigheden af sunde og regelmæssige måltidsvaner bliver fortsat mere anerkendt. På den korte bane giver de for eksempel børn og unge mere hensigtsmæssige kostvaner, og de udgør også et vigtigt socialt aspekt. Samtidig kan vi se, at de hænger tæt sammen med en bedre faglig præstation og en lavere risiko for at udvikle diabetes. På længere sigt viser forskning, at vi ofte fastholder de måltidsvaner, som vi får etableret tidligt i livet, når vi bliver unge og voksne. Denne mulighed skal vi gribe”, siger Mette Rasmussen.