Det er ikke entydig det eneste mål – at få folk til at starte op som selvstændige. Målet er lige så meget at få beboerne gjort arbejdsmarkedsparate, så de står godt rustet til at varetage et job. Det er der 20, der har sagt ja til og en lille håndfuld har taget springet som selvstændige
 
Ferda Ky var så småt i gang med at starte virksomhed, da hun sprang på vognen. Hun kørte som hjemmehos´er som fodterapeut, men manglede et spark for at komme rigtig i gang.
“Jeg manglede en viden om, hvordan det danske system fungerer. Og det har jeg fået. Jeg forstår nu hvordan SKAT og bogholderi fungerer, og efter mit forløb var jeg helt klar til at starte op med egen klinik”, fortæller hun.
Hun åbner i denne uge dørene til klinikken på Østervold 14, hvor hun tilbyder som andre fodterapeuter behandlinger indenfor fodterapi. Og det var været en interessant rejse for hende. I Tyrkiet arbejde hun indenfor bankvæsenet, men her i Danmark arbejdede hun med rengøring og forskellige vikarjobs. Indtil hun besluttede sig for at være selvforsørgende med egen klinik.
“Jeg tænkte på, hvorfor ikke blive selvstændig, så kan jeg selv bestemme, og så kan jeg arbejde med noget, jeg godt kan lide”, siger hun.
“Jeg tror på mig selv, og ved at jeg kan få det til at køre, så hvorfor arbejde som ansat hos en anden fodterapeut, som jeg også har prøvet. Jeg er taknemmelig over at have fået dette tilbud, det har hjulpet mig meget, og jeg står bedre rustet nu, end da jeg startede i april”.
 
Udvidet til 45 år
Målet med projekt Business Talents er at hjælpe 18-45-årige beboere fra Jennumparken med at starte egen virksomhed, men også arbejde med afklaring og en styrket arbejdsidentitet i målgruppen.
Her har de gennemgået emner som forretningsudvikling, professionalitet, produktudvikling, kundesegmenter, marked & konkurrenter, budgettering & finansiering og markedsføring. Derudover har deltagerne været i kontakt med erhvervslivet gennem virksomhedsbesøg, besøg fra relevante oplægsholdere fra erhvervslivet og introduktion til erhvervsnetværk i Randers.
Business Talents, som er et iværksætteriprojekt er drevet i et samarbejde mellem Randers FC, Business Park Randers og Bysekretariatet.
I starten var der kun fokus på de helt unge, men efter et år ønskede Bysekretariatet at udvide til også at omfatte de andre beboere op til 45 år. Og det har gjort spændvidden bredere og fået flere til at tage springet som selvstændige.
“De voksne er mere afklaret og bedre til at hoppe ud i de traditionelle erhverv. De unge tænkte meget abstrakt, og det var mere svævende, det de ville. Nu har vi fået fire-fem stykker til at starte en reel virksomhed, og fået dem til at være selvforsørgende”, fortæller hun.
De beboere, der har deltaget i forløbet, har for det meste været folk i uddannelse eller andet ordinær arbejde. Folk der har haft ønske om at være herre i eget hus og beboere, der har været afklaret om deres egen situation og med ønske om at være herre i eget hus.
 
Tog navneforandring
En anden af deltagerne er Jakob Larsen. Ja han er faktisk fra Syrien og har været her i Danmark i tre år. Han snakker flydende dansk og har haft et ønske lige fra starten om at blive i Danmark. Han har gjort alt for at integrere sig – endda skiftet navn.
“Jeg oplevede, når jeg sendte ansøgninger ud til vikarbureauerne og andre virksomheder, så blev jeg valgt fra alene på mit arabiske navn. Det fik jeg bekræftet en dag, jeg var til samtale hos et vikarbureau. Og chefen der indrømmede da også at det var sådan den danske mentalitet var. Da besluttede jeg for at skifte navn, så det i hvert fald ikke var det, der skulle afholde mig fra at få et arbejde”, fortæller han.
Han har i sin tid i Danmark sendt omkring 400 ansøgninger ud, men indtil nu er det altså ikke lykkedes for ham at få et reelt arbejde. I Syrien arbejde han som bygningsingeniør, men har ønsket at tage et hvilket som helst job i Danmark, for at være selvforsørgende.
“Jeg ønsker ikke bare at sidde på sofaen og modtage hjælp fra Danmark. Jeg vil gerne arbejde selv. Derfor besluttede jeg også at tage det her forløb hos Business Talents, så jeg kunne blive klogere på det danske system og starte virksomhed op selv”, fortæller han.
Han har startet Jakobs Vinduespolering, har fået CVR-nummer og er i gang med at indkøbe arbejdsredskaber og planlægge sin markedsføring af virksomheden. Han har fået købt udstyr og er nu klar til at gå i gang. Han markedsfører sin virksomhed i Randers, Århus og Silkeborgområdet og glæder sig til at komme i gang.
“Jeg kan godt lide at arbejde hårdt. Min kone er også i job. Hun arbejder som pædagogmedhjælper og sammen kan vi forsørge os selv. Jeg skal aldrig tilbage til Syrien”, fortæller han.
Mandag i denne uge var der reception i Jennumparken, hvor de færdige projekter var med i en ansøgningsrunde om at få startkapital til deres virksomheder med hjælp fra førende erhvervsdrivende i Randers.
Projektet er blevet til med hjælp fra erhvervspersoner i Randers, der har hjulpet til med at højne niveauet i projektet.