Det handler om at løbe stærkt her til jul – der skal købes gaver, der skal bages og der skal kigges på nisser i butikkerne, som bugner af lokkende skilte her op til jul. Alle steder får vi masser af tilbud fra de handlende og kan nemt glemme, hvad det egentlig er, vi fejrer. Men kigger man godt efter kan man sagtens få øje på det kristne budskab stadigvæk, mener en præst
 
Pia Vestergaard kom ind i en modstrøm, da hun var i midtbyen for at handle den fredag, hvor julemanden ankom til byen. Hun blev fanget i en lind strøm af børn og forældre, der havde fejret julens komme med juletræ, julemand og Muddi og Salamidrengene.
“Og så undrede jeg mig over hvor den kristne jul var blevet af”, siger hun.
“Drukner det hele i dag i julemand, nisser og gaver. Vi fejrer Jesu fødselsdag, men glemmer at invitere ham med”, mener hun.
Hun kunne godt tænke sig, at man i Cityforeningen måske sang kristne julesalmer ved indgangen til december.
“Hvis det skal være for børn, så er der jo mange børnekor rundt omkring i Randers, der vil kunne synge på Rådhustorvet denne fredag, og vi har også mange gospelkor i byen, der vil kunne synge julen ind. Jeg tænkte bare for at få det kristne budskab med også”, siger hun.
Hun ved godt, at der skal købes julegaver og julen er traditionernes tid, men hun efterlyser at det kristne budskab kommer med ind i forbrugsfesten også, så den ikke bliver glemt.
“Nu må du ikke misforstå mig. Jeg er ikke bare en sur gammel dame, der ikke kan lide nisser. Jeg har selv børn og børnebørn og har købt over 30 julegaver i år. Men det er mere budskabet, som jeg er bange for drukner”, siger hun.
Hos Randers Cityforening, forstår citychef Mette Bræmer Jensen ikke Pia Vestergaards bøn. Hun mener at foreningens formål er til fulde opfyldt.
“Det er vores opgave at skabe de hyggelige og lyse rammer for de handlende, der gør julehandlen hyggelig”, siger hun.
“Vi skal sørge for, at det er rart at komme i midtbyen, så de handlende får et godt salg. Og jeg vil da sige, at vi da også har haft børnekor til at gå rundt i gaderne og synge julesalmer, så jeg mener også at vi husker det kristne budskab”, siger hun.
Pia Vestergaard indskyder:
“Det er bare nisser, nisser, nisser over det hele og ingen engle og julekrybber. Det er med til at afkristne vores land, mener jeg”.
 
Julebudskabet er derude
Ser man godt efter er det rent faktisk muligt at finde den kristne jul også her i Randers. Kirkerne i kommunen synger lystigt julen ind, og der holdes både advents og julegudstjenester i december og som den eneste kirke holder Skt. Andreas Kirke gudstjeneste juleaften kl. 23.30. Men hvis det kristne budskab drukner i forbrugsfesten er kirkerne så offensive nok i at forkynde det budskab som julen egentlig handler om? Det har vi spurgt sognepræst Steen Uhre Knudsen fra Skt. Andreas Kirke om. Det er ham, der står for gudstjenesten juleaften. Han har været præst i Skt. Andreas og Lem sogne siden 1985.
“Offensive – hmmm vi skal passe på ikke at slå danskerne oven i hovedet med evangeliet. Og jeg synes at en stor del af befolkningen udmærket er klar over budskabet. Der er mange der kommer i kirke juleaften og juleaftensdag og vi har børne- og skolegudstjenester, hvor kirken er helt fyldt op til jul. Kirken er åben år efter år for at berette om evangeliet. Det afgørende er at respektere at kristendommen også er en kulturel del af os danskere”, siger han.
Vi har sat ham stævne hjemme i præstegården, hvor der er dækket op med kaffe, chokoladeknapper og brunkager. For julen er også traditionernes tid.
“Julens budskab er næstekærlighed, og det ser vi masser af her i juletiden. Der uddeles julehjælp og samles penge ind til flygtningene – i disse dage – i Aleppo. Det er det budskab evangeliet har. Her op til jul handler det ikke kun om dig, men om at hjælpe og ikke lade de ensomme, syge og ældre være overladt til sig selv. Men det er rigtigt, at vi i dag ser en stor del til at folk tænker mig, mig, mig. Men at vi så til jul hjælper andre er kristendommen i os”, siger han.
Men julen er også traditionernes tid og der skal ifølge ham også være plads til nisser, slik og juletræ.
“At vi køber julegaver er en del af traditionen og kristendommen, det at vi giver hinanden noget. Men det skal ikke tage overhånd. Det handler ikke om, hvem der kan købe de største og dyreste gaver. Julen er andet end 18 karats guld. Men den handlende skal jo også leve, så der skal også købes ind. Det ser jeg ikke, der er noget i vejen med. Men som sagt må det ikke tage overhånd”.
Materialismen er ikke julens budskab og heller ikke det at æde og drikke, siger han.
“Men det er en del af julens ånd, hvis det gøres med omtanke og med hinanden”, pointerer han.
Han køber også selv julegaver og holder også selv familiejulefrokoster og menighedsrådene har da også været forbi til julehygge i præstegården.
“Mange har stor glæde af julen. Her samles man hele familien, og det er helt fint. Men for de, der ikke har noget netværk eller for de der er syge, alene eller ikke har en god økonomi, til at holde en god jul for, kan juleglæde blive til julesorg. Og hvis vi her kun går op i os selv, så kortslutter det i forhold til juleevangeliet”.
 
Jeg vil ha´
Dette er et motto for nogle børn og nogle forældre efterkommer det. For når naboens børn eller kammeraterne nu har, hvorfor må jeg så ikke få? Og det kan blive en ond spiral, der kan være med til at øge presset specielt her op til jul, hvor man jo gerne vil fortælle i skolen hvad man har fået i julegave.
“Børn og unges forventninger til mærkevarer kan godt være skruet op. Men her er det forældrenes ansvar ikke at følge med. Selvfølgelig vil de gerne glæde barnet, men det kan blive en spiral”, siger Steen Uhre Knudsen.
“Det er vi som præster også opmærksomme på. Men vi skal jo også gøre op med os selv om vi vil skælde ud fra prædikestolen 24. december eller i stedet vise at vi skal drage omsorg for hinanden og også turde sige fra overfor vores børn, for at stoppe den spiral. Men jeg er også en del af folket og må derfor også kigge indad. Men hvis du læser præstens prædiken er det netop materialismen der gøres op med. Den er åndløs”, pointerer Steen Uhre Knudsen.
“Materialismen går stik imod julebudskabet. det handler om at røre hinanden og ikke imponere med fine ting og sager. Men præster må ikke blive fordømmende, vi skal omfavne – det skal vi alle”.
Hos børnehaven i KFUM´s institutioner på Glarbjergvej er man meget opmærksomme på at børnene lære om, hvorfor vi holder jul. Her går man til Gudstjeneste i Skt. Andreas Kirke og her synges der julesalmer og fortælles om Jesu fødselsdag – også selvom børnene her kommer fra forskellige lande og har forskellige trosretninger.
“Hos os holder vi på traditionerne, uanset hvem du er.  Og hos os er der både julemænd og julesalmer. Børnene er meget nysgerrige på julen, og hvorfor vi holder den. Jeg synes ikke, vi drukner i den kommercielle jul, for der bliver snakket rigtig meget traditioner her hos os”, fortæller institutionsleder for børnehave, fritidshjem og ungdomsklub hos KFUM, Susanne Skytte.
“Og vi er meget opmærksomme på at det hele ikke drukner i julemanden”, siger hun.
Og de børn der ikke er kristne skal oplyses, det har vi en meget naturlig tilgang til”, siger hun.