Anders Dondes fra Randers og hans skolekammerater fra Østerskov Efterskole havde en studietur ud over det sædvanlige. I tre dage oplevede de livet som troldmandselever på en skole for magi og heksekunst.

Tekst og foto af Simon Pettitt

Bare det at gå fra time til time er et eventyr i sig selv. Ud af det stemningsmættede bibliotek, gennem den imponerende riddersal og ud af den store slotsport. Hen over den gamle stenbro, og så er det svært ikke at stoppe op og kigge bagud og tage synet til sig.
Men man skal passe på, det er aldrig til at vide, hvilket eventyr, der venter rundt om hjørnet. Er der et spøgelse, der har brug for hjælp? Er der en trold løs i kælderen? Er ens bedste ven blevet forhekset af en misundelig kæreste?

Det er som at træde ind i bøgerne
Selvom det lyder som et uddrag fra en historie inspireret af Harry Potter, er der tale om en
unik studietur for Østerskov Efterskole. I fire dage var alle skolens elever og ansatte af sted til slottet Czocha i Polen, som i anledningen er omdannet til en magisk skole, inspireret af Harry Potter universet. Det hele er et stort rollespil, der hedder College of Wizardry.
Anders husker især et episk øjeblik fra rollespillet:
“Højdepunktet var en konfrontation mellem mig og tre vampyrer. Vi stod midt på broen til slottet, og det føltes virkelig episk, at stå der ene mand, og prøve at holde dem tilbage, til hjælpen kunne komme. Det var en skræmmende intens oplevelse og helt klart de tre dages højdepunkt.”

Læring i rollespil
Østerskov Efterskole underviser udelukkende gennem læringsrollespil, derfor er det ikke kun for sjov, at de vælger så anderledes en studietur.
“Eleverne lærer at give liv til et litterært univers, og det er sådan set den bedste træning i litteraturanalyse, der findes. Når man er med til at skabe fortællinger, udvikler man også en stærk forståelse for, hvad fortællinger er.”
På den måde, hjælper studieturen eleverne i fag som dansk og engelsk, forklarer skolens forstander Mads Lunau. Men for ham er den største læring på det menneskelige plan.
“I et intenst rollespil som dette, der varer over flere dage, kommer eleverne virkelig ud af deres tryghedszone, men på en tryg måde. Det er en lærerig mulighed for at prøve andre roller og væremåder af.”

Verdens første rollespilsskole
Derfor er det ingen tilfældighed, at Østerskov Efterskole vælger at tage til College of Wizardry. På skolen bruges rollespil dagligt til at skabe historier og fordybelse, som gør undervisningen levende og inddragende.
På Østerskov Efterskole, kan man opleve skolen i en uges praktik, som Anders gjorde:
“Jeg havde hørt om skolen, og udnyttede tilbuddet om, at komme op på skolen til en uges praktik. Der mødte jeg en masse rare mennesker, som delte mine interesser. Jeg har virkelig lært, hvor mange forskellige ting rollespil kan være, det er så fedt.”