Frida Valbjørn Christensen på bare 19 år, er spidskandidat til Byrådet for Enhedslisten. Hun har været medlem af partiet siden sidste folketingsvalg og vil arbejde for miljøet og de svageste

Og så vil hun gøre sit til at der kommer flere kvinder i Byrådet i Randers. ”Feminisme betyder meget for mig. Vi skal alle behandles lige uanset vores baggrund. Og jeg mener også at kvinder og mænd skal behandles lige. Jeg mener, der skal mange flere kvinder i byrådet, og jeg vil gøre mit til, det sker”, fortæller hun.

Grunden til at hun valgte enhedslisten er, at hun ikke mener, at partiet nogensinde går på kompromis med deres grundholdninger. Disse grundholdninger tager hun med sig i byrådet, hvis hun får mandat. Og her vil hun være med til at rette op på den skævhed, der er i kommunen.

”For det første er jeg utilfreds med de fem skolelukninger. Skolestrukturen har også betydet at lærerne har fået 2,5 times mindre forberedelsestid. Der er 20 procent færre lærer og kun 10 procent færre elever. Det hænger jo ikke sammen”, mener hun.

”Byrådet skylder at behandle lærer og elever ordentlig i form af flere ressourcer”, mener Frida.

Derud over vil hun arbejde på det miljøpolitiske område.

”Vi skal drage miljøpolitikken mere ind i lokalpolitikken med for eksempel vores energiaftaler. Verdo importerer træ fra Afrika. Det mener jeg jo ikke er hensigtsmæssig. Hvorfor ikke selv plante træer, så vi kan forsyne os selv”, siger hun.

”Eller måske skal vi finde helt andre bæredygtige metoder – for eksempel har vi masser af varmt vand i vores undergrund under Randers, som vi vil kunne udnytte. Det er CO2 neutralt”.

Gammel nok
Og ja selvom hun kun er 19 år mener hun, at hun er gammel nok til Byrådet.

”Jeg synes jeg er godt rustet – nogle synes det er vigtig med livserfaring og politisk erfaring, men jeg mener at vi alle kan noget”, siger hun.

”Jeg ved hvad det vil sige at gå på en videregående uddannelse, og det er ikke så mange år siden at jeg gik i folkeskolen. Så jeg kan stadig huske det. Så jeg har rigtig meget at bidrage med på ungdomsdelen”, siger Frida.

”Og så har jeg masser i partier der bakker mig op. Partiet har hjulpet mig rigtig meget allerede. SÅ for mig er det vigtigst at være klædt på politisk. Og det er jeg. Folk har dog lov til at have deres egne meninger. Men nu er det jo engang sådan at man kan stille op i Danmark, når man er fyldt 18 år”.

Men hun har da fået mange grimme kommentarer op de sociale medier, netop på grund af sin unge alder. Folk der ikke mener at hun har nok erhvervserfaring eller livserfaring.

”Nogle tor de ved en masse om mig, som slet ikke er tilfældet. Det, de skriver, er forkert, og jeg prøver bare at forklare at jeg også har ret til at ytre mig. Og når jeg skriver det får jeg at vide at jeg er en skændsel for demokratiet”, lyder det fra Frida Valbjørn Christensen.

Frida færdiggjorde sin HTX i sommer og arbejder nu deltid i kasselinjen hos Føtex. Og hun har flere planer med fremtiden.

”Måske vil jeg gå arkitektvejen ligesom min far. Måske vil jeg jeg læse samfundsfag og gå videre med politikken. Men jeg har også overvejet en erhvervsuddannelse – måske kok. Så det kan gå alle veje”, fortæller hun.

Hun elsker at lave mad, så kokkeuddannelsen vil være nærliggende. Men da hun kun er 19 år er der mange år endnu til at finde ud af den rigtige vej at gå, mener hun.
Hun bor i en lille tre-værelses i Dronningborg sammen med kærsten Jesper, der også lige nu holder et sabbatår fra studierne.

Tror på det
En meningsmåling foretaget af Infact for Radio ABC og Din Avis viser at Enhedslisten kommer ind med et mandat, og det er gode nyheder for Frida. Hun tror selvfølgelig også på, at hun kommer ind.

”Jeg synes valget er spændende og jeg er sikker på et rødt flertal, og jeg glæder mig til at se hvilke lister og partier der kommer ind. Selvfølgelig tror jeg selv på, at jeg kommer ind. Det er en måde at holde sig selv i gang her op til valget. Randers trænger også til en forandring”, mener hun.

Hun mener ikke det nuværende flertal har handlet ansvarligt.

”Der er jo ikke nogle der flytter hertil bare fordi vi får en ny hal 4, men det gør de derimod hvis vi sikrer skole og ældrepleje. Hal 4 er lavet til eliten. Hvorfor ikke i stedet bruge pengene på de ressourcesvage familier, så deres børn kan gå til fritidsaktiviteter?”, spørger hun.

Hun mener ikke projektet er gennemtænkt i forhold til infrastrukturen.

”Allerede nu er der problemer med at hjemmeplejen kan finde parkering i området ved Arena Randers. Hvordan bliver det så ikke i fremtiden?”, siger hun.