Randers Kommune, DSB og flere lokale kræfter i Langå har fået enderne til at nå sammen. Bro og stationsbygning bevares.

Flere års samarbejde og diskussioner mellem DSB, Banedanmark, Randers Kommune og lokale borgere i Langå ser nu endelig ud til at bære frugt.

Randers Kommune og DSB har netop fortalt om et nyt samarbejde omkring stationen i Langå, der betyder, at en bro bevares, og at der skal endnu mere liv i stationsbygningen.

I flere år har DSB og Banedanmark planlagt at fjerne broen, der forbinder stationsbygningen og den landfaste del af Bredgade i Langå. Den plan er nu skrottet.

Man planlagde at fjerne broen på grund af den kommende elektrificering af togene. Efter planen skulle et højspændingskabel føres i samme højde som broen, der derfor skulle væk.

Spor måske nedlægges?

Men nu skal Banedanmarks teknikere undersøge, om Spor 1 skal graves længere ned, eller om det på andre måder er muligt at lade elektriske tog passere. Ellers nævnes muligheden for at nedlægge Spor 1.

Det fortæller Randers Kommunes kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, der sammen med flere frivillige fra Langå har brugt en del kræfter på at få tingene til at lykkedes omkring Langå Station. Der er nu fundet en lejeaftale mellem DSB og Randers Kommune, så kulturstedet Station K kan fortsætte deres virke.

Underdirektør i DSB ejendomme, Lars Døtke, bekræfter meldingen fra Randers Kommune.

»Vi har ikke fundet den endelige løsning endnu. Men der er enighed mellem Randers Kommune, Banedanmark og hos DSB om, at broen bevares,« siger han til Din Avis.

Langå attraktiv

»Der er ikke nogen hemmelighed, at vi i DSB lige skulle gå rundt om os selv et par gange for at finde de gode løsninger på Langå Station,« erkender Lars Døtke og peger på, at DSB for halvandet års tid siden lavede en ny strategi om liv på jernbanestationerne i Danmark. Og her er der fundet puljemidler fra Infrastrukturplan 2035 til at gøre Langå Station grønnere og mere attraktiv.

Nu skal stationsbygningen renoveres i fællesskab med etableringen af en arbejdsgruppe, mens en styregruppe blandt andet skal forsøge at skaffe flere lejere til den høje stationsbygning, der binder Langå sammen. Både fordi rejsende benytter den, men også forbi Langås kulturliv, i form af Station K, har masser af aktiviteter i bygningen.

Siden 2017 har projektet ’Station K’ eksisteret i dele af bygningerne. Her er der blandt andet café, mødelokaler, to musiklokaler og mulighed for byens borgere til at udnytte lokalerne. Nu skal bygningerne vedligeholdes, og der skal findes endnu flere lejere for at skaffe liv til bygningen.

Allerede sidste år blev der lavet en aftale mellem Randers Kommune og Transportministeriet, som reddede bygningen. En aftale, der også blev forhandlet på plads af kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt.

»Vi håber at finde nogle, der vil leje sig ind, ved fælles hjælp fra Langås borgere,« lyder opfordringen fra Jesper Kaas Schmidt.