“I den almægtiges navn” er en ny roman af Wendy Smits fra Sønderbæk. Romanen giver et indblik i en muslimske verden – en verden der fascinerer hende

 

På fredag 12. oktober udkommer bogen  “I Den Almægtiges navn”,  som er skrevet af forfatter Wendy Smits. Bogen handler om den 17-årige muslim Aisha, som bliver sendt på genopdragelse i Pakistan ved fjerne slægtninge. Det vender fuldstændig op og ned på hendes liv og har store konsekvenser for hendes familie, gymnasievenner og hende selv. Det interessante ved romanen er især det  relevante emne omkring religions- og kulturforskelle og det aktuelle problem omkring genopdragelse af unge muslimske piger.
“Jeg tager udgangspunkt i en virkelig person, men har tilladt mig at ændre lidt på historien, for den sande historie er for barsk”, siger Wendy Smits.

 

Når kultur og religion vender op og ned på livet

 “Virkelighedens Aisha er i dag ikke kontaktbar, da hun er gået dybt ind i en psykose udløst af alle de ydmygelser og den sorg, hun oplevede,” siger Randers- forfatter Wendy Smits om den pige, hun har skabt hovedpersonen ud fra i sin nye roman “I Den Almægtiges navn”

“Jeg kender til hende gennem hendes gode veninde. Det er en stærk historie, men jeg har ændret på slutningen, da den simpelthen er for barsk. Måske fortæller jeg den sande historie engang”, fortæller Wendy Smits.

Hun har skrevet historien, fordi hun gerne vil skildre, hvordan de unge mennesker skal forholde sig til deres tro og traditioner i de to verdener, de vokser op i, når de kommer fra muslimske baggrunde.

Wendy er meget fascineret af den religiøse verden og har altid udforsket forskellige trosretninger.

Blandt andet har hun deltaget i gudstjenester hos Baptisterne og Jehovas Vidner.

“Jeg havde veninder der var tilknyttet, og da jeg altid har været nysgerrig på andre religioner, var det nærliggende for mig at søge disse steder hen også”.

I hendes research til bogen har hun snakket en del med unge og voksne i det muslimske miljø i Aarhus, og en af hendes kilder var lidt for åbenmundet i sin ærlighed omkring traditionerne og islam generelt, at hun i dag ikke længere kan bo her i landet.

“Det er ikke accepteret, at man snakker åbent om problemerne i at leve på tværs af to religioner som man jo gør her i det danske samfund”, siger Wendy Smits.

Hun mener, at medierne i dag lægger for stor fokus på de forskelligheder, der er i islam og kristendommen i stedet for at kigge på, hvorfor de bliver tolket forskelligt.

“I bund og grund er alle religioner jo ens. De prædiker alle kærlighed, og jeg mener hellere vi skal kigge på, hvorfor religionerne bliver tolket forskelligt. Der er faktisk en grund til, at de unge bliver sendt på genopdragelse eller at unge muslimer ikke må være kærester med kristne eller nogen fra andre religioner”, siger Wendy Smits.

Selv tilhører Wendy ikke en specifik religion – hendes religion er kærlighed som også Buddha står for.

 

Bogens fortælling

Forestil dig at blive sat på et fly, at få frataget alle dine rettigheder og blive sendt til et fremmed land på ubestemt tid – måske for altid.

Sådan ser virkeligheden pludselig ud for 17-årige, muslimske Aisha i romanen “I Den Almægtiges navn”, der udkommer 12. oktober. Aishas familie har bestemt, at hun skal på genopdragelse i Pakistan på grund af et kys med danske Andreas. Et kys, som Aishas bror, Mohammed, har fået nys om. Men piger i Aishas muslimske familie skal passe på deres omdømme og derfor er der kun én udvej for at opretholde familiens ære: Aisha skal ‘genopdrages’ til at blive en sømmelig kvinde i en skræmmende, ny og barsk virkelighed.

Ligesom i virkeligheden får genopdragelsen i romanen store konsekvenser: både for Aisha, hendes familie og for det danske netværk, der kæmper for at forstå.

I “I Den Almægtiges navn”  møder man også Anne, der er Jehovas Vidne, muslimske Inaya og den religionskritiske, ubekymrede Line, der udgør Aishas venindeflok i gymnasiet.

 

Dagbog og rejser

Wendy Smits har skrevet dagbog gennem hele livet, og her er der masser af inspiration at hente til kommende bøger. Blandt andet en fortælling om en samtale hun have med en arabisk mand på en rejse til Filippinerne.

“Jeg kan godt lide at rejse ud i verdenen – blandt andet har jeg været på rundrejse til Filippinerne og Sri Lanka helt alene. Jeg bevæger mig rundt, som om jeg var herhjemme, og det har undret en del mennesker, jeg har mødt på min vej”, fortæller Wendy Smits.

“På Filippinerne mødte jeg en lokal pige der var kærester med en arabisk mand. Han ville giftes med hende, men hun sagde nej, da hun fandt ud af, at hun skulle være kone nummer to. Ham havde jeg en diskussion med hele natten, om kvinder og mænds rettigheder over børnene ved skilsmisse. Han var fuld af forargelse over den lov, vi har i Danmark, hvor børnene har mest tilknytning til moderen. I de muslimske lande tilhører børnene nemlig faderen. Jeg gik hjem og skrev det hele ind i min dagbog, og måske kommer er noget ud af det en dag”, fortæller hun.

 

Læst bogen

Wendy har fået hjælp til bogen af den pakistanske pige der var veninde med pige der er baggrunden for hovedpersonen. Hun har hjulpet Wendy med at få alle ritualer og traditioner korrekte, så det hele er autentisk.

Derud over har Wendy fået en god kontakt til den anerkendte forfatter Anne-Cathrine Riebnitzsky. Hun har læst manuskriptet igennem og kommet med inputs.

“Det har været en stor hjælp, og hun vil gerne følge mig i fremtiden. Hun har givet mig ideer og fået historien til at flyde bedre. Det er jeg taknemmelig for”, siger Wendy Smits.

Kontakten med forfatteren kom efter Wendys første bog “Fucking seksualitet”  der blev udgivet i 2014, og enkelte karakterer optræder i begge romaner.

“”Fucking seksualitet” bliver brugt i seksualundervisningen på forskellige skoler rundt om i landet. Og jeg skrev den fordi der manglede en roman, der kunne bruges både i dansk og seksualundervisningen. Den tager problematikker op om seksualitet, grænser og overgreb, og tager sit udgangspunkt i et overgreb og folder sig ud omkring forskellige figurer”, fortæller Randers-forfatteren.

Man kan besøge hendes facebook side på facebook.dk/wendy smits, forfatter.

———-

Der er releasereception på “I den Almægtiges Navn” hos Wendy Smits – Viborgvej 385 a i Sønderbæk fra kl. 15-20 fredag 12. oktober

———

Wendy Smits (f. 1965) er opvokset i Oudrup tæt ved Limfjorden, men bor i dag i Randers. Hun stammer fra Holland, hvor hendes mor kommer fra. Hendes far var ateist og selv er hun ikke konfirmeret.

Hun arbejder i dag som lærer i dansk, engelsk, tysk og samfundsfag hos Fussingøegnens Friskole.

 

Om forlaget

Byens Forlag driver bogcaféer i Vejle og København som udadvendte kontorer. Levende bogformidling er et særkende for forlaget, der ønsker at integrere sig i bylivet og formidle litteraturen direkte til læserne.