‘Historier på spil’ er en gruppe skrivelystne unge i Randers Ungdomsskole, der ikke kan stoppe hjernens fantasi. De udgiver deres nye bog og der er release fredag 12. oktober på Kaosambassaden

 

“Det var eftermiddag, da de fandt hendes livløse krop – men det er noget tid siden nu”.

– Sådan starter den højaktuelle bog om ungdommen anno 2018. Der er lagt op til gode snakke og diskussioner om afhængighed af sociale medier, fortalt og skrevet af de unge selv. Det er den fjerde bog som skiftende forfattere på holdet udgiver. Nu kan de unge hårdtarbejdende forfattere endelig stå med deres første krimi i hånden. På fredag kl. 19.00 udgives bogen ’SMAC’ på Kaosambassaden, Stemannsgade 9d. De unge vil læse op fra bogen og Randers Ungdomsskole vil være vært med hygge.

De unge har gennem næsten et helt år, arbejdet med deres nye bog ’SMAC’. En lang og lærerig proces er gået forud for udgivelsen af bogen, fortæller underviser Lisbeth Nielsen.

“Der var engang … niks det skulle ikke være eventyr, eller noget fra æld gamle dage, det skulle være noget om unge i 2018 og mord. Så der skulle findes et sted, hvor unge i 2018 er samlet og presset nok til at dræbe. ’Unge bliver presset, hvis man tager deres mobil fra dem’, lød det fra de unge. Så lad os lave en fire ugers camp, – hvor de unge kommer for at blive afvænnet de sociale medier, blev de unge og de to inspiratorer og tovholdere Malene Kragelund Nielsen og Lisbeth Nielsen hurtig enige om. SMAC blev født, Social Media AfvænningsCamp”, fortæller hun.

 

Egen udformning

Holdet fik besøg af Rusmiddelcenter Randers, hvor de unge blev opmærksomme på at, lyden eller synet af en notifikation på telefonen afgiver dopamin til hjernen og kan meget nemt føre til afhængighed og at hjernen, det bæst, vil have mere og mere.

Holdet fik besøg af en ung, der er droppet ud af de sociale medier for at få mere tid til det virkelige liv og de granskede herefter i egen afhængighed.

Campen blev formet ud fra, hvad, de unge selv tror, kunne hjælpe – regler, aktiviteter, mad, toiletforhold, sovesale og personale. Der blev lavet et kort over stedet, så alle havde det samme udgangspunkt. Der blev lavet logo, flyer og Facebook gruppe, så det hele virker helt rigtigt, fortæller Lisbeth Nielsen.

De 11 unge fra ‘Historier på spil’ holdet, opbyggede hver en karakter på deres egen alder, der nøje skulle beskrives, da karaktererne flettes sammen og mødes på kryds og tværs på campen.

Psykolog og leder af SMAC, Tora Frandsen fortæller om sit syn på den nye bog:

“Jeg ser SMAC som et tiltrængt pusterum for unge, der på den ene eller anden måde er afhængige af sociale medier, som er blevet en stor del af det moderne menneskes måde at kommunikere på. De sociale medier har sin berettigelse, men har også for en gruppe mennesker taget overhånd. SMACs formål er, at skabe rum og tid til fordybelse i aktiviteter der ligger udenfor de sociale medier, for herved at opleve sig selv i et frugtbart socialt samvær. Dette sker i form af samtaler, tid i naturen, sportsudøvelse og med mange muligheder for at udfolde sig kreativt. Jeg er sikker på, at de unge vil opnå en mere naturlig tilgang til brugen af sociale medier efter deres ophold på SMAC”.