Markering af 75-året fejres med officiel indvielse af ny formidlingstavle søndag 18. november

 

Gang på gang lød de øredøvende brag natten mellem 17. og 18. november 1943. Seks modstandsfolk havde sprængt de vigtige jernbanebroer over Gudenåen i Langå i danmarkshistoriens største og mest betydningsfulde jernbanesabotage.
75-årsdagen for den skæbnesvangre nat markeres nu med en højtidelighed med samtidig indvielse af ny formidlingstavle ved den gamle kassebro i Langå. Det er Randers Kommune, Natur og Miljø, og Museum Østjylland, der står bag den nye formidlingstavle, som fortæller historien om modstandsmændene og deres historiske handling.

Den nye informationstavle afsløres af byrådsmedlem i Randers Kommune, Iben Sønderup, der bor i Langå. Det var Iben Sønderup, der oprindeligt fik ideen til at opstille den nye formidlingstavle netop på stedet, hvor sabotagen skete for nu 75 år siden. Håbet er, at den skelsættende begivenhed huskes også i fremtiden.

”Det var utrolig godt set af Iben Sønderup, at historien om Langå-sabotagen selvfølgelig skal fastholdes og formidles på stedet, hvor den fandt sted. Her hvor man stadig kan se resterne af brohovederne,” siger museumschef på Museum Østjylland, Jørgen Smidt-Jensen, og fortsætter:

”Besættelsestiden og modstandskampen er vigtige elementer i vores fælles historie, som vi ikke må glemme. Når der så ovenikøbet er bevaret fysiske levn ude i landskabet, som kan være med til at fortælle historien, er det helt oplagt at gøre noget ud af formidlingen på stedet.”

 

Vellykket sabotage
Ordren om at sprænge Langåbroerne i 1943 kom direkte fra London og havde til formål at lamme den vigtige togtrafik på den østjyske længdebane. De seks modstandsmænd løb ind i problemer med sprængstoffet, men alligevel lykkedes sabotagen til fulde, og broerne styrtede i grus. Togtrafikken på strækningen var herefter afbrudt i 12 døgn.

Seks modstandsfolk deltog i sprængningsaktionen: Adjunkt Kai Hannibal Hoff, læge Jørgen Røjel, maskinist Sven Christian Johannesen, violinist Ole Hovedskov, lærer Ejvind Jacobsen og sparekasseassistent Oluf Akselbo Kroer.
Desværre fik aktionen fatale følger for flere af dem. Det tyske hemmelige politi, Gestapo, arresterede i tiden efter sprængningen flere af sabotørerne. Det kom til at koste Kai Hoff, Oluf Kroer og Sven Johannesen livet. De to sidstnævnte blev henrettet ved skydning på Skæring hede 2. december 1943 i det, der blev den første massehenrettelse under besættelsen.

Alle er velkomne
Alle interesserede er velkomne til arrangementet søndag 18. november ved den gamle kassebro på Gudenåstien. Her vil også repræsentanter for Hjemmeværnet markere 75-året for sprængningen af Langåbroerne.
Der vil endvidere være musikalsk underholdning ved Musikhjemmeværnskompagni Aarhus, og Museum Østjylland byder på en forfriskning.