Flere Bagedyst-deltagere bagte fastelavnsboller med 5. klasserne på Munkholmskolen. Især én vil huske dagen rigtig længe.

KIAN JOHANSEN

En våd torsdag i januar fik eleverne på Munkholmskolen i Stevnstrup en særlig oplevelse. Flere kendte deltagere fra DR1’s Den Store Bagedyst havde sagt ja til at bage fastelavnsboller sammen med elever fra 5. klasse.

Det var til fordel for tv-showet Danmarks Indsamling, der vises på Værket i Randers på DR1 lørdag 4. februar.

Især Daniel Damgaard blev lidt betuttet, da Nanna Georgi, en af deltagerne fra Bagedysten i 2022, opdagede at eleven fra 5. klasse havde 12 års fødselsdag og spontant brød hun og resten af bageholdet ud i en fødselsdagssang – selvfølgelig den med ’Når du hjem fra skole går….Og kager til’.

SE VIDEO NEDERST

»Det er tæt på den bedste fødselsdag nogensinde,« afslørede han bagefter. Han kunne også fortælle, at han havde glædet sig til at bage fastelavnsboller sammen med bagedyst-deltagerne, som han havde set så mange gange i fjernsynet derhjemme.

LÆS VIDERE UNDER BILLEDERNE

Indsamlings-dyst

De 11 bagedyst-deltagere er i fuld gang med at samle penge ind til årets indsamlingsshow, der har fokus på verdens sårbare børn med 12 projekter på tværs af tre kontinenter. Og mens Jon Edlund har bortauktioneret et pizzakursus på Lauritz.com, så har andre deltagere blandt andet sat cupcakes på auktion.

Torsdagens store oplevelse for Munkholmskolens elever i madkundskabs-lokalet blev filmet og bliver en del af tv-showet 4. februar, hvor bagedyst-deltagerne dyster videre om at samle flest midler ind.

Det der med penge til verdens sårbare børn stod helt klart som nummer tre på elevernes liste denne torsdag. Kendis-effekten slog mest tydeligt igennem.

I første omgang mener Julius Damgaard Linde på 11 år, at det bedste er at bage fastelavnsboller. Men gået lidt på klingen, så når han til erkendelsen, at det også er meget fedt, at han faktisk bager fastelavnsboller sammen med Jon Edlund, der deltog i Bagedysten i 2017.

»Det er sjovt,« siger han, mens han rører i gryden med udkogte hindbær, der skal bruges som fyld i holdets fastelavnsboller. Det er Jon Edlund der styrer hans hold, mens Micky Cheng ved siden af styrer to grupper. Og der er konkurrence om at bage de bedste og flotteste fastelavnsboller, for senere på dagen skal de flotteste udpeges og bortauktioneres.

Læren om dej på en trøje

Det ses tydeligt på energien og de kommandoer, der lyder sødt, men myndigt fra Randers-bageren.

»Det er dejligt at kunne lære fra sig. Jeg mener, det er vigtigt at kunne lære at lave mad fra barnsben. Det lærte jeg selv af min mor og mormor. Jeg har støttet Danmarks Indsamlingen i flere år, for det er stærkt og vigtigt, at vi kan hjælpe andre,« lyder det hurtigt, tydeligt og med vanlig, venlig energi fra Micki Cheng inden han når at råbe: »Nej, Nej«. Han har i splitsekund før det sker, opfanget en uheldig bevægelse.

En elev kommer til at sende piskeriset for langt op ad skålen og en del af dejen fordeles i lokalet. En smule lander på Mickis trøje, der smiler og viser hvordan eleven kan holde piskeriset på en mere heldig måde næste gang.

På den anden side af bordet står Lærke Sørensen og Lea Aae Jeppesen, der også har sit hyr med dejen. Men det er mest, fordi det skal fra skålen og ned i en sprøjtepose. Heldigvis lander det meste hvor det er planlagt.

»Vi har lært at lave vandbakkelse-dej og det er så vildt at stå her med Micki,« siger Lærke Sørensen der helt klart mener, at det er en tier ud af ti på oplevelses-skalaen.

En god dag

Madkundskabs-underviser og lærer Karen Lagoni har stået for det praktiske og hentet alle ingredienserne, som er sponsoreret af Dagli’Brugsen i Stevnstrup. Hun og skolen har velvilligt lagt lokaler og elever til.

»Det er klart, at børnene får en god oplevelse ud af det. Men vi gør det også for at hjælpe sårbare børn i verden og desuden kan vi godt lide at hjælpe hinanden, når vi bor i sådan en skøn by og et lokalsamfund som Stevnstrup,« smiler hun, inden Micki Cheng beder om sukkeret – ikke kun almindeligt sukker, men naturligvis bagesukker.

75.000 fra Verdo

Senere dukkede Jakob Flyvbjerg Christensen fra Verdo op og bød 75.000 kroner for fastelavnsbollerne. Verdo-direktøren sørgede efterfølgende for, at de cirka 250 fastelavnsboller blev kørt ud til fire randrusianske væresteder og botilbud.

Kendte fra Bagedysten og elever fra Munkholmskolen synger fødselsdagssang for Daniel Damgaard, der blev 12 år, da Bagedysten-deltagere bage fastelavnsboller i Stevnstrup.