… Det er kort og godt årsagen til, at de to kvinder Camilla-Julie Skov Hansen og Trine Damborg har oprettet deres eget lille foretagende med blandt andet Second Hand marked i Sporbyen

Men det hele startede for halvandet år siden med facebook og Instagram profilen “To do Randers” som godt 1000 personer følger i dag. Deres første tiltag er Second Hand markedet, der fandt sted for første gang i september sidste år og var en stor succes. Derfor tør de to godt binde an med tiltaget igen.
“Vi kalder det Second Hand, fordi det ikke er et loppemarked. Vi vil godt sætte en vis standard, så folk ikke tropper op med køkkenting og andet de gerne vil sælge. Vi slår os på tøj, sko og accessories af en vis standard. Nøjagtig som man ser i de større byer. Og vi har fundet ud af at Randers sagtens kan være med”, siger Trine Damborg.
Så man finder altså ikke tupperware rester og gamle skårede tallerkener og legetøj – men til gengæld mærkevaretøj og sko. Derforuden vil der denne dag – 2. marts – være musik og mulighed for at købe mad og drikkevarer.
“Det fungerede rigtig godt sidste år, og vi har fået mange positive tilbagemeldinger og dobbelt så mange har købt en stand denne gang”, fortæller Camilla-Julie Skov Hansen.

Kærlighed til Randers
De to kvinder er glade for den opbakning, de har fået fra borgerne i Randers, da de sidste år lavede Second Hand for første gang, og derfor turde de også godt binde an med det igen – denne gang lidt større.
“Faktisk er der 70 stande denne gang – det er dobbelt så mange som sidst. Og vi har folk på venteliste, som vi nu også har lukket for tilgang”, fortæller Camilla-Julie Skov Hansen.
“Det er dejligt, at folk gerne vil være med. Det fortæller os, at det var det helt rigtige, vi gjorde”, siger hun.
Denne gang vil der, lige som sidst, være levende musik og mulighed for køb af mad. De to har lavet et samarbejde med musikeren Rasmus Lyngholm, der vil sørge for den gode stemning. Cibuz Mad Studie i Dronningborg og Bistroteket fra midtbyen sørger for madboder og Farm Mountain Coffee sælger kaffe, der støtter bønderne i Uganda.
“Vi har valgt disse fordi de alle har en historie at fortælle. Det skal der være, for vi kan godt lide de gode historier”, siger Trine Damborg.

Den gode historie
Og det er netop den gode historie om Randers, de to gerne vil fortælle. De er begge fra byen – dog har Trine boet nogle år i København, men er glad for at være tilbage.
“Jeg lægger tit mærke til det, når jeg går en tur i byen. Jeg bliver bare mere og mere glad for at være vendt tilbage. Det er de gode historier, vi gerne vil fortælle om Randers, og det gør vi på vores facebookside To Do Randers”, fortæller Trine.
Her slår de to kvinder alt løst og fast om Randers. Det kan være gode madsteder eller spændende arrangementer. Eller måske falder de over en privatperson, der har en god historie. Så laver de den.
“Det er synd og skam, den måde nogle taler byen ned på. Der er så meget godt at sige om Randers, og det skal vi da fortælle. Vi skal være byens ambassadører. Tror det er det, vi blev grebet af, vi tør stå frem og fortælle om vores dejlige by”, siger Camilla-Julie Skov Hansen.
Hun mener, det er vigtigt at fortælle om, hvordan byen kan stå sammen om noget – for eksempel dette Second Hand marked.
“Og så vil vi have borgerne til at bruge byen. Vi vil fokusere på de unikke ting – specialbutikkerne og historierne bag. Der er jo en grund til, de har startet deres forretninger. Og vi har blandt andet også haft Fladbro Kro der har taget fat i os, fordi de gerne ville fortælle om deres unikke sted”, fortæller Trine Damborg.
De vil have borgerne til at bruge blandt andet midtbyen og naturen rundt om Randers.
“Især midtbyen skal vi bruge alle sammen – ellers har vi ingen midtby. Den vil vi gerne være med til at promovere gennem To Do Randers”, siger de to.
Og så er der lige det med p-pladserne.
“Der er altså p-pladser nok – og angående betaling, ja så betaler du jo også i andre byer som Aarhus og København. Der er næsten ingen steder mere der er gratis, så det er en dårlig undskyldning”, mener de to kvinder.

Helt anden stemning
Ved det første Second Hand marked i september var der også besøgende fra Aarhus, som bemærkede en helt anden stemning, end hvad man for eksempel ser på Godsbanen.
“Vi har levende musik, og der er hvid duge på alle bordene, og det virker godt i kontrast til den smukke rustikke hal, som vi har været så heldige at leje”, fortæller Trine Damborg.
“Og de kunne lide det her i Randers – også på grund af standarden”.
De to kvinder lejer borde og duge samt interiør, for at få den bedst mulige stemning – musikken – maden og drikkevarerne skal højne kvaliteten – derudover betaler hver stand en leje, der harmonerer godt med indretningen og den leje som de to har betalt.
“Det koster 300 kroner for en stand, men så får man også noget for pengene. Og sidst var der over 1000 besøgende. Vi vil gerne opfordre til, at man tager veninden eller familien med og får en hyggelig dag. Vi har i hvert fald lagt op til den gode stemning. Og nu det er indendørs, er vejret ikke nogen undskyldning”, siger Camilla-Julie Skov Hansen.
Har man børnene med, er der et legehjørne, hvor Gøje og Ciha.dk har indrettet til de små med stole, borde og legesager.
Standene sælger tøj, sko og accessories til både kvinder, mænd og børn. Og de to kvinder håber at endnu flere vil besøge markedet og endnu bakke op om et unikt Randers-arrangement.
Det er ikke meningen, at de to skal tjene på deres marked og sidst betalte de underskuddet af egen lomme. Det vil de dog ikke denne gang, og håber at det hele løber rundt.
Med tiden håber de to – der for Camillas vedkommende er den grafiske del og Trine står for salg, at de kan blive en virksomhed, der slår sig på at arrangere anderledes events i Randers.
“Nu har vi et navn, og det er dermed nemmere for folk at genkende os. Og vi mener, vi står for kvalitet – det er i hvert fald vores mål”, pointerer de to kvinder.
De to kvinder har dog jobs ved siden af deres Second Hand marked og To Do Randers. De deler flyers ud på skoler og uddannelsesinstitutioner, på caféer og i butikker.
Der er gratis entré til Second Hand Markedet i Sporbyen lørdag 2. marts – der strækker sig fra 10-15.