De sidste ti år har kvinder i Langå markeret Kvindernes Internationale Kampdag, der i år fejrer 110 års jubilæum. I år, altså 8. marts

 

Der sættes fokus på verdensmålet om ligeværdighed mellem kønnene, samt mindre ulighed i verden.

Men er der virkelig noget at slås for i dag, når vi skriver 2020, kunne man fristes til at spørge.

”Vi kæmper ikke kun for ligestilling til kvinderne. Vi kæmper for ligestilling mellem kønnene, og det betyder også længere barsel til mændene. At sikre bedst mulige vilkår for begge køn”, siger Iben Sønderup, der er initiativtager til Kvindedagen i Langå.

Der har gennem årene været forskellige temaer på dagsordenen blandt andet demokrati. I år falder temaet ind under den debat, der længe har været i medierne – nemlig kropskultur.

”Her er der virkelig brug for ligestilling. Der er så mange underliggende strukturer i samfundet og der er masser af idealer som kvinderne lægger under for og skal leve op til – hele perfekthedskulturen vil vi godt gøre op med”, siger Majken Vestergaard, der er ny forkvinde i foreningen.

Og hele perfekthedskulturen har det yngste medlem af kvinderne bag kvindedagen, 23-årige Josefine Rasmussen, gjort op med. Hun har oprettet facebooksiden ”De behårede kvinders forum”, netop for at sætte spørgsmålstegn ved den tendens, der er i dag med barbering af alle kropsbehåringer – specielt i hendes generation.

”Der er noget i dag, der hedder ”Feministisk materialisme” – et nyt begreb indenfor kvindekampen.

Det handler om, at vi ikke skal hæmme den feminine krop, men begrænse indflydelsen af kvindeidealet – faktisk få den aflivet fuldstændigt. Vi bliver nødt til at sige nej, for at få det stoppet”, siger hun.

Derfor præsenterer hun også på dagen 8. marts en podcast i tre sektioner om kropsbehåring, hvor hun har samtale med andre unge kvinder om det, at lægge under for at man skal barbere sig alle steder i dag.

Din Avis har mødt de seks kvinder, der står bag Kvindedagen 8. marts i Langå. De har en fælles forståelse om, at nu kan det være nok med at lægge under for samfundet og medierne – de vil have ligestilling og ikke lægge under for en kultur, der hører fortiden til.

”Bare sådan en lille ting som ammende mødre i det offentlige rum. Hvad er det for noget med at man ikke må amme offentligt? Men mænd må godt tisse ude i det fri”, spørger Hanne Mette Tolsgaard.

”Jeg synes, der er mange ting, der bringer mit blodtryk i vejret”, siger hun og griner.

De andre kvinder nikker samtykkende og er helt enige om, at kvinderne stadig har noget at slås for.

 

Meget på hjerte

En anden ting som der skal sættes fokus på ved kvindekroppen, er den belastning, det er at være stresset i verden, fordi der er så mange ting, kvinder skal leve op til. Hanne Mette Tolsgaard er psykomotorisk terapeut og oplever at kvinder har mange symptomer på stress.

”Jeg ser og oplever, hvad stress gør ved kroppen. Kvinder topper på depression og spændinger og unge piger har udeblivende menstruation – og det er stresssymptomer. Man skal være stærk i dag for at stå imod den kultur, der er i samfundet og i medierne”, siger hun.

Derfor vil der være en sansekasse på dagen – 8.marts – ORBISBOX – hvor kvinder – og selvfølgelig mænd også – kan blive berørt på den taktile sans (berøringssansen) og sanse sig selv og det der sker i kroppen – altså en mulighed for at trække sig tilbage og være sig selv. Det er en mobilkasse som Britta Kaufmann Jacobsens søn og mand har udviklet. Hun er også med i gruppen, der arrangerer denne dag.

Kvindedagen i Langå har haft forskellige sammensætninger i årenes løb og den nye gruppe kvinder har netop konstitueret sig med Majken Vestergaard som leder af bestyrelsen. De har netop holdt generalforsamling hvor bestyrelsen blev sammensat på ny – de øvrige bestyrelsesmedlemmer er Hanne Mette Tolsgaard, Esthar Rose og Britta Kaufmann Jacobsen – med i gruppen er også Josefine Rasmussen og Iben Sønderup.

”Jeg nyder altid at mødes med kvindedagens medlemmer, da de har så mange farverig og favnrige tanker og ideer, så man er helt fyldt op af indtryk, som jeg håber kommer til udtryk på dagen”, siger Majken Vestergaard.

Og det er en god håndfuld kvinder, der har meget på hjerte. De vil ikke ligge under for noget mere og opfordrer deres medsøstre til at sige fra både overfor samfundet, medierne og de mænd, der mener, at samfundet skal bombes tilbage til 50´ernes kvindesyn.

Alle – både kvinder (også ammende) og mænd og børn er velkomne på dagen.

 

Program for dagen søndag 8. marts i Kulturhuset på Bredgade i Langå.

10.00: Velkomst v/Majken Vestergaard, leder af Kvindedagen i Langå

10.30: Naturvandring og samtale ud fra refleksive spørgsmål via appen Edu-Caching
Radiobiograf med podcast om kropskultur og kropsbehåring – finder sted i Kulturhuset (alle kan være med uanset teknisk formåen)

11.30: Fælles brunch – fra Lottes Gårdbutik, lagkager og kaffe

12.15: Fællessang

12.30: Foredrag v/Line Møller Christensen: “Frygten for den naturlige feminine krop”

13.30: Pause, kaffe, radiobiograf (her lyttes til podcasts)

14.00: Foredrag om forfatteren Karin Michaëlis (1872-1950)

15.00: Tak for i dag

Billetter købes på hjemmesiden www.kvindedagenilangaa.dk