Det gamle hæderkronede Randers-firma Engsko, der producerer møllesten, udvider endnu engang markedet i Afrika. Målet er at sikre sundere ernæring til flere i udviklingslandene

 

Da verdens store nationer og FN begyndte at snakke om verdensmål for hen ved 20 år siden kunne Engsko i Randers konstatere, at netop de 17 mål, der efterfølgende blev vedtaget, faldt godt sammen med firmaets politik gennem 100 år.

“Vi kunne se at de verdensmål, der skulle vedtages, sådan set var noget, vi havde praktiseret gennem de 100 år, virksomheden havde eksisteret”, fortæller direktør Henrik Wollesen.

“Så for os handlede det ikke om at sadle om men at blive ved med at handle, som vi altid har gjort”.

Henrik Wollesen blev direktør i Randers-firmaet 1. januar 2019. Han startede i Engsko som elev i 1995 og søgte nye udfordringer i 2001, hvor han blev selvstændig indenfor landbrugsbranchen og boede ni år i Uganda. Han har rejst en del på kontinentet til blandt andet Tanzania, Ghana, Kenya og Rwanda foruden altså Uganda.

Han har også det sidste år siddet i det overordnede råd hos Folkekirkens Nødhjælp som en af to repræsentanter for erhvervslivet.

 

Direktør tænker sundhed

Det gamle Randers-firma Engsko – tidligere Randers Møllestensfabrik – opererer lige nu i 59 lande over hele verden. Engsko har netop været på erhvervsfremstød i Rwanda sammen med en delegation fra Landbrug og Fødevarer.

Landbrug og Fødevarer har i samarbejde med den danske ambassade i Uganda arrangeret et eksportfremstød i Rwanda og Uganda for danske virksomheder indenfor blandt andet behandling af fødevarer, fødevareteknologi og kvalitetskontrol af fødevarer. Og netop sundheden ligger Henrik Wollesen meget på sinde.

“Ja befolkningens sundhed ligger os meget på sinde, men vi skal selvfølgelig også tjene penge. Men vi tjener penge på den gode måde, vil jeg påstå”, siger han.

Randers-firmaet lever et anonymt liv udenfor branchen. Firmaet slår sig ikke stort op på bæredygtighed, da det er en naturlig del af deres DNA og da bæredygtighed altid har været en del af deres forretningsmodel.

“I og med at jeg har boet i Uganda, har jeg fået en kærlighed til det afrikanske folk. De er så positive, og selvom de ingenting ejer, har de altid et smil til dig. Jeg vil gerne være med til at højne deres sundhed med vores møllesten”, siger Henrik.

For netop sundhed for alle er en del af verdensmålene – “Sundhed og trivsel”, hedder det tredje verdensmål.

 

Sådan virker det

Møllestene fra Randers bliver støbt af flint fra Frankrig, Smergel fra Tyrkiet og Magnesium oxid fra Tyskland. Efter en helt bestemt opskrift bliver disse tre i råstoffer blandet med vand og støbt. På den måde får man det mest holdbare og stabile produkt. Og over hele verden er Engsko kendt som et stabilt og sundt alternativ til de mere moderne industrielle maskiner der ødelægger alt næring i kornet, majsen eller hvad det er, lokalbefolkningerne gerne vil have malet.

Gamle teknikker bidrager til bedre ernæring har det vist sig. Engsko har produceret stenmøller i over 100 år. I dag er Engsko en vigtig spiller på verdensplan indenfor støbning af møllesten til formaling af korn og har solgt stenmøller til 59 lande i Mellemøsten, Sydamerika og Afrika. Og netop her er der ikke tradition for at spise for eksempel fuldkorn – specielt ikke i Afrika.

”Fuldkorn er fortsat et nicheprodukt i mange afrikanske lande, men ved at være synlige i markedet, håber vi at kunne etablere os godt og solidt. Og nu tager vi så næste skridt med Rwanda,” fortæller Henrik Wollesen.

Netop ernæringsdelen er vigtig for direktøren, som håber at bidrage til folkesundheden, der vil komme befolkningen til gode på flere parametre – bedre sundhed giver flere kræfter til at klare skole og uddannelse og til at klare at arbejde og dermed tjener flere penge så familierne kan opretholde eller forbedre deres levevilkår. Og i flere Afrikanske lande er der en voksende middelklasse, der interesserer sig og har råd til at give deres familier sundere og mere næringsrig mad. Det stiller igen krav til fremstillingen af for eksempel mel, og det er her Engsko kommer ind i billedet.

 

Samarbejde mellem bønder

Gennem mange år har Engsko opfordret de forskellige lokalbefolkninger til at danne cooperativer, så flere bønder kan gå sammen om en mølle. Derfor kan de undgå mellemmænd og risikere at deres høst taber værdi, fordi de skal vente på at andre kan afhente den – her kan der nemlig nemt gå en uge, hvor høsten så mister værdi, fordi den bliver angrebet af mug og svamp. Aflatoksiner er svampegiftstoffer, som dannes under tropiske og subtropiske forhold af skimmelsvampene Aspergillus. Stoffet er kræftfremkaldende og derfor er det vigtigt at bekæmpe.

”Vi anbefaler bønder om at gå sammen – ligesom vi kender det fra andelsbevægelser herhjemme. En bonde har typisk 1,5 hektar jord i for eksempel Afrika, og det er ikke nok til, at han selv kan investere i en mølle. Hvis så ti bønder går sammen, har de pludselig 15 hektar, og så kan det bedre betale sig. De kan få malet deres korn med det samme, og undgå der går svamp i udbyttet”, fortæller han.

”På den måde sikrer vi bønderne, at de ikke mister indtægt, og vi kan forhindre at befolkningen ikke bliver udsat for de kræftfremkaldende svampestoffer. Og netop befolkningens ve og vel er mit hjerteblod”, pointerer Henrik Wollesen.

Indtil nu er møllerne gennem de sidste 100 år blevet brugt til korn, hvede, majs og i dag også quinoa. Det er planen at der også skal males mere kaffe og krydderier i fremtiden, fortæller direktøren.

”Vi forventer at få kontakt til større møllerier og håber at møde spillere indenfor kaffe og krydderier udover kornprodukterne”, forklarer han.

Henrik Wollesen håber også at finde en partner i Rwanda, som kan bidrage med finansiering til etableringen i landet.

“Vi er jo i en nichebranche. Ikke mange kender os ud over de, der bevæger sig i samme branche. Men vi er effektive, og vores produkter holder, hvad de lover, så vi behøver sådan set ikke gøre så meget væsen ud af os”.

Møllestenene fra Randers er en billig og bæredygtig måde for fattige bønder at få mulighed for at klare sig selv – en møllesten fås fra 1.500 og op til 25.000 kroner alt afhængig af, hvor stor diameteren skal være.

Møllestenene bruges også i Danmark af producenterne af økologisk mel – blandt andet Valsemøllen i Esbjerg.

——————————————————————————————-

Den 110 år gamle virksomhed Engsko producerer møllesten af sten af høj kvalitet og holdbarhed, og Engsko anses for at være ”Rolls-Roycen” på markedet og er verdensførende. 99 procent af produktionen går til det udenlandske marked. De udenlandske kunder er primært bønder – især i Afrika. Men også i Mellemøsten, Sydamerika og Asien bruger bønderne møllestenene fra Randers.

Engsko ejer halvdelen af et datterselskab i Etiopien og her går to tredjedele til eksport – et andet selskab i Indien producerer til det hjemlige marked i det folkerige land.

 

FN’s 17 Verdensmål anno 2015

 1. Afskaf fattigdom
 2. Stop sult
 3. Sundhed og trivsel
 4. Kvalitetsuddannelse
 5. Ligestilling mellem kønnene
 6. Rent vand og sanitet
 7. Bæredygtig energi
 8. Anstændige jobs og økonomisk vækst
 9. Industri, innovation og infrastruktur
 10. Mindre ulighed
 11. Bæredygtige byer og lokalsamfund
 12. Ansvarligt forbrug og produktion
 13. Klimaindsats
 14. Livet i havet
 15. Livet på land
 16. Fred, retfærdighed og stærke institutioner
 17. Partnerskab for handling