På søndag 16. januar vandrer Jakob Spange, manden bag Tillidsvejen.dk, en mindre tur langs Gudenå, for at sætte fokus på mental ro i en alt for stressende verden. Alle interesserede kan gå med på den otte-ti kilometer lange tur og få et lidt andet perspektiv på tilværelsen.

PIA ASVIG IVERSEN

En skilsmisse og en periode med stress, fik Jakob Spange fra Malling til i 2015 at tage vandrestøvlerne på og gå tre uger på den spanske Camino. Det blev vendepunktet for østjyden, der siger at han egentlig bare er en bonderøv fra Lammefjorden.

Siden november 2015 er det blevet til mere organiserede ture med mange trosfæller, der alle gerne vil opleve den ro, det giver at vandre – og når man vandrer i flok, kommer samtalerne – de samtaler vi alle har så godt af.

Jakob Spange arbejder til daglig med psykoterapi – og mest med de unge, da han har en baggrund som blandt andet efterskolelærer i Silkeborg. Men hvorfor er det lige vi skal gå?

”Det er ikke bare det at gå. Selvfølgelig kan det også noget. Det kan give ro og refleksion. Men jeg vil gerne have folk til at gå ude på landet, hvor der bor rigtig mange dejlige mennesker. De mennesker kan vi lære at kende og det bekendtskab kan så give os et andet perspektiv på vores eget liv”, fortæller han.

Godt fyldt op

Hans rute går fra Klitmøller til København i flere etaper og turen til sommer, hvor der er plads til 50 personer, er allerede halv booket op. På søndag laver han så en lille afstikker, hvor folk fra Randers kan gå med på en endagstur i deres eget område.

”Jeg kender rigtig mange dejlige mennesker i Randers. Den der fordom om randrusianere synes jeg simpelthen vi skal have gjort op med. Og jeg vil gerne vise andre, men også randrusianerne selv, at de indeholder meget og mere end det, der bliver fremstillet på de sociale medier. Vi er mig og dig – os og dem og så håber jeg, at vi derigennem kan skabe det tredje sammen”, fortæller han.

Det kan for nogle lyde lidt flyvsk eller nyreligiøst – men det er det bestemt ikke. Det handler om at finde ind til de reelle værdier i os selv og hinanden, og derudaf kan vi sammen skabe noget, der er meget større, mener han.

”Jeg er vokset op i et Grundtvigiansk hjem, og det tager jeg med mig. Det er der, som sådan ikke nogen større religiøs mening med. Men jeg ser mange unge, der ligesom er blevet væk, og jeg vil gerne hjælpe dem med at finde tilbage til kernen, og de ønsker de selv har for deres eget liv. Og ikke de ønsker samfundet har til dem”, siger han.

Jakob Spange startede for syv år siden bevægelsen Tillidsvejen.dk.

”Jeg kalder det en bevægelse, fordi vi skal flytte os fremad. Jeg skal være sammen med dig og sammen er vi os,”, fortæller han.

FN Verdensmål

Folk skal have lyst til at finde ro og balance i deres liv. Han læner sig også op ad FN Verdensmål nummer 17 – nemlig partnerskab. For vandreturene skabes i fællesskab og formes undervejs af de mennesker de går med.

I dagene omkring Store Bededag har han planlagt ”Himmelske dage”, hvor der vandres fra Holbæk til Roskilde – en historisk rute hvor biskopperne også er inviteret med.

Turen i Randers starter foran Randers Regnskov, og hvis der sidder nogen derude i Randers, der har lyst til at gå med og som kan fortælle om området, er det en ekstra bonus, fortæller han.

På flere af sine ruter har Jakob også eksperimenteret med kunst, musik og lyrik. Og selv sysler han med recitering af lyrik – blandt andet med sin ven Per Vers. Næste projekt er han klar til at gå i studiet med til marts. Her mangler han en kvindelig keyboardspiller med en smuk stemme.

”Vel at mærke én der har tid”, siger han og smiler.

Alle interesserede kan møde op ved Randers regnskov søndag 16. januar kl. 11. – deltagelse koster 25 kroner og har man lyst til at donere mere, kan man selvfølgelig også det. Pengene går til administration af hjemmeside etc.

Turen er på ca otte-ti kilometer og går ud under motorvejsbroen og tilbage igen til Regnskoven.