Antallet af randrusianere der anmelder indbrud i deres hjem er faldende, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Forebyggelse af indbrud og Corona er en del af årsagen.

Antallet af anmeldte indbrud for 2021 er historisk lavt. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det indbrudsforebyggende initiativ ’Bo Trygt’ vurderer ifølge en pressemeddelelse, at Corona-pandemien er en del af ligningen, da den har holdt flere danskere hjemme og dermed efterladt indbrudstyvene uden megen mulighed for aktivitet. Hos ’Bo Trygt’ forklarer man, at det simpelthen er blevet mindre attraktivt for indbrudstyvene.

De nyeste tal fra Dansk Statistik viser et markant fald i antallet af indbrud. Kilde: Dansk Statistik Lavet med Datawrapper

Men Corona kan ikke alene forklare den faldende tendens. Danskernes stigende bevidsthed og engagement for indbrudsforebyggelse spiller tilmed en rolle.

Brit Wendelboe, programchef i ’Bo Trygt’ forklarer, at de oplever, at husejere og kommuner udviser »en stor interesse« for at forebygge indbrud og et godt samarbejde med de enkelte politikredse.

Derfor ser ’Bo Trygt’ store muligheder for fortsat at nedbringe indbrudstallene efter Corona-pandemien.

Forebyggelse er vigtig

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i fjerde kvartal i 2021 blev anmeldt 4.424 indbrud i private hjem. Sammenlagt med tallene fra de resterende tre kvartaler betyder det, at der i 2021 blev anmeldt i alt 14.804 indbrud over hele landet. Det er svarende til et 15,5 procents fald i forhold til 2020, hvor der samlet set blev anmeldt 17.529 indbrud.

I flere af de Østjyske kommuner tegner der sig det samme billede. I Aarhus blev der anmeldt 785 indbrud i 2021 mens det tal til sammenligningen hed 1.166 i 2020.

Trods den positive udvikling landet over, mener Brit Wendelboe stadig, at der er plads til forbedringer. Hun forklarer i en pressemeddelelse, at der fortsat sker alt for mange indbrud i Danmark, hvorfor forebyggelsesprocessen fortsat er vigtig – specielt fordi, at en indbrud kan have konsekvenser for ofrene.

»Et indbrud er enormt ubehageligt for dem, der bliver ramt, og indbrud er kilde til utryghed hos danskerne,« siger hun i pressemeddelelsen.

Kijo