Verdensmålfestival på fredag giver garanti for oplevelser og aktiviteter rundt om i hele Randers by.

KIAN JOHANSEN

Fredag 29. april afholder Randers Kommune og Randers Cityforening festival for FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling og der er helt sikkert noget for enhver smag.

Både byens butikker, en del virksomheder og flere aktører fra Randers Kommune har sat sig for at give dig og familien et indtryk af de 17 verdensmål.

Så kom med ungerne og bliv inspireret til en mere bæredygtig hverdag gennem konkurrencer, smagsprøver, musik, og oplevelser for både børn og voksne. Festivalen foregår på Jens Otto Krags Plads fra klokken 14 til 21.30 og i resten af midtbyen fra klokken 10-22. Borgmester Torben Hansen åbner festivalen på Jens Otto Krags Plads kl. 14, og herefter er der kåring af Årets Randersborger.

Du kan blandt andet gå på safari efter naturens vilde dyr, tage den gamle bamse med på bamsehospital, bygge et bihotel af en gammel træstub eller lave din egen klimavenlige pizza.

Hos Underværket er der ’Underværket Upcycling’, der tager afsæt i Verdensmål nr. 12 – ansvarligt forbrug og produktion og her kan du lære at genanvende materialer.

Bliv inspireret til en mere bæredygtig garderobe eller send dine børn på skattejagt, mens du selv får tips til en klimavenlig madpakke. Mens de små oplever verdensmålene gennem VR-briller eller samler mod til at smage på insekter, kan du få indblik i, hvordan verdensmålene er en del af børnenes hverdag i daginstitutioner og skoler. For de kreative, er der blandt andet mulighed for selv at lave festivalarmbånd af plantefarvet garn eller skabe kunst ud af genbrugsmaterialer.

Er du vild med god underholdning, er Verdensmålsfestivalen lige stedet for dig. På scenen på Jens Otto Krags Plads bliver der sang og musik, og uden for scenen kan du opleve både sambadans og gadeteater, og masser af konkurrencer og klimaquizzer.

På scenen på Jens Otto Krags Plads kan du opleve den færøsk fødte sanger og sangskriver Teitur Lassen – mest kendt som Teitur. Teitur er en erfaren herre på den nordiske musikscene.

Verdensmål ved at handle

Som et eksempel på hvad byens butikker byder ind med, så kan du komme i Verdensmål med blandt andet Fru Lunds Butik i Tårngade.

Her er der smagsprøver, fokus på både økologiske fødevarer og mindre madspild, arbejdende værksteder samt borde med produkter, der på hver sin måde har fat i nogle af FN’s Verdensmål; Bæredygtige emballager, lokalt producerede varer, lokalt baserede og socialt bæredygtige arbejdspladser, genbrugsbomuld og genbrugsglas i indretningen, genbrug med kant, upcycled kunst, proteinholdige linser og krydderier, der nemt kan gøre den kødløse dag til en fornøjelse og meget mere.

»Hver lille ændring betyder noget, især når vi er mange, der går sammen. Jeg bruger det personligt til at tage et tjek på, hvor langt jeg er med mine grønne visioner, og hvor jeg godt kunne gøre lidt mere både i butikken og privat. I butikken er en af mine visioner netop at gøre det nemmere at købe dansk, fordi det i sig selv er mere bæredygtigt end at hente sine produkter hjem fra den anden side af jordkloden. Men for hver økologiske, affaldssorterende, biodiversitetsforøgende, genbrugende eller madspildshæmmende foranstaltning eller handling, man kan implementere i sin hverdag, jo bedre bliver det,« fortæller indehaver af Fru Lunds Butik, Christina Brogaard Lund.