28-årige Josefine Jørgensen og 32-årige Jan Dahl er ikke klar til det traditionelle familieliv med 8 til 16-jobs og parcelhus. I stedet har de købt en båd og planlagt en sejltur rundt om jorden uden at have en dato for, hvornår de er hjemme igen.

AF JONAS WREDE HANSEN

Pladsen kan sammenlignes med en lille studielejlighed, beskriver Jan Dahl, da han viser rundt i den lille, men hyggeligt indrettede salon – eller køkkenalrum, om man vil – på sejlbåden Miss Arthur.

»Og vi har jo begge prøvet at bo sådan. Altså i en lejlighed uden særlig meget plads,« tilføjer han, imens han kigger over mod Josefine Jørgensen, der nikker og smiler, før hun selv bryder ind:

»Jeg har faktisk set københavnerlejligheder, hvor der er mindre plads. Vi har endda to toiletter og et værksted.«

Båden, der ligger i Egå Marina, har været deres hjem det seneste halvandet år, og inden længe er den deres eneste fysiske ståsted, når de i to til tre uger sejler over Atlanterhavet med kurs mod Caribien. For om en lille måneds tid begiver Josefine Jørgensen og Jan Dahl, på henholdsvis 28 og 32 år, sig ud på det eventyr, som har været i planlægningsfasen de seneste fem år. Kæresteparret, der oprindeligt kommer fra Randers, men har studeret og boet i Aarhus, har udskudt karriere, huskøb og tanken om børn for i stedet at sejle jorden rundt – og det er uden at have en dato for hjemkomsten.

»Vi vil gerne ud at opleve verden, og så er der ingen af os, der er tilfredse i en helt normal hverdag med et 8 til 16-job. Jeg kan da godt mærke, at jeg fortryder lidt, at jeg som 23-årig var færdig med at være ung og rejse for bare at gå direkte i gang med en uddannelse,« fortæller Josefine Jørgensen.

Inspireret af tv-program

De mødte hinanden for godt og vel fem år siden, og der gik ikke længe, før projektet med den store jordomsejling blev født. Som mange andre danskere var de faste seere af TV 2-programmet ”Kurs mod fjerne kyster”, hvor man følger Familien Behas sejlture rundt omkring i verden.

»Jeg sagde til Jan, at jeg godt kunne tænke mig at sejle jorden rundt inden for ti år. Så gik der 14 dage, og så havde vi købt vores første båd,« fortæller Josefine Jørgensen.

Det er sejlbåden Miss Arthur, som Jan Dahl og Josefine Jørgensen har købt. Hverken Jan Dahl eller Josefine Jørgensen vidste noget om at sejle eller passe en båd, før de gik i gang med deres projekt. Privatfoto

Det var en mindre båd, som ikke kunne opfylde drømmen om en jordomsejling. Så imens parrets jævnaldrende gik i banken for at låne penge til et parcelhus, gik de ned for at høre en rådgiver om muligheden for at købe en ny, stor sejlbåd.

»Den første grinede os nærmest ud af banken. Så gik vi i min bank, og min bankrådgiver syntes, at det var så interessant, at vi gerne ville noget andet end bare at bo i et parcelhus. Med lidt hjælp fra banken, så købte vi Miss Arthur,« fortæller Josefine Jørgensen.

Fordybelse på havet

Selvom den store sejlbåd var i havn, så var der stadigvæk lang vej til parrets sejleventyr, for ingen af dem havde erfaring med at stå ved roret. Heldigvis kan man komme ret langt med videoer på Youtube, hvor andre sejlinteresserede i stor stil øser ud af deres viden, påpeger Jan Dahl.

De valgte også begge at melde sig ind i den lokale sejlklub, hvilket lærte dem, hvordan man vedligeholder og sejler en båd, og de har sidenhen sejlet flere ture, hvor de har overnattet på havet.

»Men flere uger uden land, som vi kommer til at opleve over atlanten, har vi ikke prøvet. Det bliver jo en udfordring og en oplevelse, som vi skal tackle,« fortæller Jan Dahl og tilføjer så:

»Som Mikkel Beha har sagt så tit: ”Man lærer først at sejle jorden rundt, når man sejler jorden rundt.”«

Det er sejlbåden Miss Arthur, som Jan Dahl og Josefine Jørgensen har købt for at sejle jorden rundt. Privatfoto

Med andre ord føler Jan Dahl og Josefine Jørgensen sig klar til at tage af sted på den store jordomsejling, men de er samtidig også bevidste om, at der nok sker en del uforudsete ting, når de først sidder på Miss Arthur midt ude på Atlanterhavet. De håber dog, at de mange timer, som de er tvunget til at bruge i hinandens selskab på sejlbåden, giver dem mulighed for at opnå noget, som er svært i en hektisk hverdag.

»Forhåbentlig får vi nogle gode og anderledes samtaler, når man er isoleret fra verden, og man ikke lige kan tage telefonen frem, når man begynder at kede sig,« forklarer Josefine Jørgensen, imens Jan Dahl tilføjer:

»Det med at stå op til en hverdag, hvor man i princippet ikke skal noget. Den følelse glæder jeg mig nok allermest til.«

Flere tusinde følger med

Det er lige præcis de budskaber, som det aarhusianske kærestepar håber at kunne give videre til andre, som er det samme sted i livet, som de selv er.

»Vi vil gerne inspirere andre,« siger de nærmest i munden på hinanden.

Derfor har de også dokumenteret deres rejse mod eventyret med Instagram-profilen @sailingmissarthur, hvor de to skippere tæt på dagligt deler billeder og videoer fra livet på sejlbåden. Over 9.000 følger med, når Josefine Jørgensen eksempelvis fortæller om bådens nye vaskemaskine, og det samme gør de, når Jan Dahl monterer en redningsbåd til Miss Arthur.

Det er også på de sociale medier, at Josefine Jørgensen og Jan Dahl har fundet de besætninger, som undervejs på jordomsejlingen stiger om bord på Miss Arthur for at være med på udvalgte strækninger. Parret har plads til seks gaster på sejlbåden, der er fuld booket for den del af turen, som indtil videre er planlagt.

»Det med at stå op til en hverdag, hvor man i princippet ikke skal noget. Den følelse glæder jeg mig nok allermest til«

Jan Dahl

»Vi har fundet ud af, at når vi sejler med venner, eller nogen vi bare lige har mødt, så har vi en meget federe tur. Der er flere til at dele oplevelsen med,« fortæller Josefine Jørgensen.

Og så er det også ret praktisk at have flere med på båden til at hjælpe med rengøring, madlavning og alle de andre opgaver, som helt naturligt opstår, når man er på en båd, der ligger midt ude på Atlanterhavet, hvor der hurtigt kan ske ting, som skal ordnes.

»Vi regner med, at alt på båden kan gå i stykker,« lyder det fra Jan Dahl, før Josefine Jørgensen helt naturligt fortsætter:

»Ja, vi har ikke sagt: ”hvis det går i stykker”, men ”når det går i stykker.”«

Den sætning kan meget let få en jordomsejling til ikke bare at virke omfattende, men ligefrem uoverskuelig, vil mange nok føle. Men når Josefine Jørgensen og Jan Dahl snakker om den og deres forventninger til livet på havet, så stråler det ud af dem, at de glæder sig.

Og når de fortæller, hvordan de – for at spare op til turen – har boet hjemme hos Jan Dahls forældre i Randers og kun få gange har været på eksempelvis restaurant eller i biografen de seneste fem år, så er man heller ikke i tvivl om, hvor meget de gerne vil af sted på deres store eventyr, som de håber har mange kapitler i sig.

»Vi vil gerne prøve at komme så langsomt rundt om jorden som muligt,« tilføjer Jan Dahl.