Som den anden klub i Randers er Vorup FB nu blevet DBU Børneklub. Det betyder, at der skal spilles fodbold på børnenes præmisser.

KIAN JOHANSEN

Forestil dig, at du står på træningsbanen sammen med glade børn på op til 12 år, der roligt følger med i trænerens anvisninger og ivrigt leger med bolden. De er sammen med deres kammerater, og ingen er på et førstehold. De spiller fodbold sammen.

De ved, hvad de skal, og træneren laver nogle af de samme øvelser som børnene øvede med den forrige træner, før de rykkede op. »Det er sjovt,« siger de til dig. Fordi de er sammen med dem, de kender, leger fodbold og af og til spiller de med dem, der er et år ældre, for at prøve det. Det samme sker med årgangen under. Her styrker de deres selvtillid, mens det meste af tiden foregår i trygge rammer med jævnaldrende kammerater, der er lige så gode som dem selv.

Det varme klubhus

Af og til får træneren lidt hjælp, ros eller råd fra en børneudviklingstræner, der er opdateret med den nyeste viden inden for børnetræning. Hun kender børnenes navne og fortæller de lidt ældre bestyrelsesmedlemmer på kontoret i det varme klubhus, der ligger langt fra banerne, alt om, hvordan det går på banerne og hvad trænerne har brug for.

I Vorup FB kalder de det ”den blå tråd”, og Maria Fruerlund, der allerede er et kendt ansigt på Ulvehøj, er netop den børneudviklingstræner, der blev ansat for godt en måned siden. Hun er bindeleddet mellem DBU’s viden og kurser, trænerne, børnene og klubbens frivillige bestyrelse. Hun spiller selv på klubbens 1. hold for damer og er til daglig ansat som SOSU-assistent og teamkoordinator på senhjerneskade-området. Til september 2023 starter Maria på sygeplejestudiet.

Børneudviklingstræneren skal sørge for at motivere trænerne, fastholde dem og via Vorup FB’s nye regelsæt om børnefodbold kan man give rene linjer i omklædningsrummet. For værdierne er de samme for alle børn mellem 0-12 år, der træner i klubben, og trænerne skal følge værdisættet. Det giver ro og mulighed for at koncentrere sig om træning, samt have noget at læne sig opad, hvis enkelte børns forældre presser på og vil noget helt andet.

Konceptet kaldes DBU Børneklub, og forleden kunne Vorup FB efter måneders forberedelse kalde sig netop det.

Pilotprojekt i Helsted

Helsted IF var sidste år med i et pilotprojekt sammen med flere klubber rundt om i Danmark. Her blev konceptet for DBU Børneklubber udviklet, og nu følger altså klub nummer to i Randers. Ni andre klubber i Randers-området er ved at gøre sig klar til at få samme betegnelse og er godt halvvejs i forberedelserne, fortæller Marie Yde Simonsen, der i denne sammenhæng er DBU’s børneklubrådgiver. Men hun er også kendt både i Helsted, Stevnstrup og i Randers FC og arbejder deltid som konsulent i DBU.

Det er Vorup FB’s nye sportschef, Jonas Vestergaard Mogensen, der har trukket det store læs for at gøre Vorup FB til en DBU Børneklub.

»Vi skal være med til at gøre fodbold til en leg for børnene, på deres præmisser. Hvis vi som klub vil fastholde børnene, så skal vi også gøre det på deres måde,« lyder tanken bag.

For at være en DBU Børneklub skal mindst fire krav være opfyldt. Der skal ansættes eller tilknyttes en børneudviklingstræner, der skal udarbejdes en børnepolitik, der skal udvikles et børnesyn, og så skal der øremærkes økonomi til det fra klubbens side, og den nødvendige organisatoriske hjælp skal ydes fra klubben.

Den lange plan

»Det her er ikke en kortsigtet plan, men meget langsigtet. Alle har ret til at træne fodbold, blive bedre og gladere. Det her er også en måde at gøre op med de her klubber i klubberne, hvor et dygtigt barns far bliver træner og trækker et førstehold op, men alle glemmer C-holdet. DBU Børneklubber skal sætte ord og handling bag, at fodbold spilles på børns præmisser,« forklarer Marie Yde Simonsen.

Hun tilføjer:

»Det er også en hjælp til selvhjælp. Stort set alle fodboldklubber oplever faldende medlemstal, og hvis en børneklub er alternativet, hvor alle børn er med på deres niveau, så har vi måske brudt den onde spiral.«