Lystfiskeren Morten Andersen har fanget en meget, meget stor havørred i Lilleåen ved Laurbjerg.

JEPPE RAFN

Mandag morgen 25. juli 2022 satte Morten Andersen fra Hammel kurs mod Lilleåen for at fiske i åen nedenfor Laurbjerg på Langå Sportsfiskerforenings fiskevand.

Morten har været flittig lystfisker i over 30 år og fisker udelukkende efter laks og havørred. Laks fisker han efter i Gudenåen, hvor man også kan fange havørreder, mens han fisker efter havørred i Lilleåen, så det var med henblik på at lande havørred, at han denne morgen ved 9-tiden kastede linen ud med tigerorm på krogen i den røde zone, der er forbeholdt medlemmer af Langå Sportsfiskerforening.

»Jeg fisker mindst 3-4 gange om ugen og gerne 3-4 timer ad gangen. Det er mit ”job”,« fortæller Morten Andersen, som er førtidspensionist.

Eksplosion i vandet

Efter halvanden time mærkede han et par nøk i stangen og kunne mærke noget tyngde, så han gav et hårdt tilslag, der fik vandet til at ”eksplodere”, og en stor fisk viste sig i overfladen, fortæller Morten:

»Jeg skyndte mig at lægge pres på den og trække den ned bag ved busken i det frie vand, der er her, for at undgå at den gik op på dambrugets arealer. Her forløb resten af fighten nu, og fisken gik nu frem og tilbage ude foran mig, og jeg holdt et hårdt og solidt pres på den. Selvom der er en del grøde her, borede den sig ikke ned i grøden, men jeg kunne holde den forholdsvis højt i vandet, skønt det var en tung fisk,« fortæller lystfiskeren fra Hammel.

Stangen knækkede

Det lykkedes også at styre fri af en vandmålerstolpe, der er på stedet, og efter omkring fem minutters benhård fight gled Morten ned i vandet for at lande den store fisk i sit net. Da fisken kom indenfor rækkevidde, førte Morten fiskestangen langt tilbage for at få fisken i nettet. I dette øjeblik knækkede fiskestangen, men heldigvis landede halvdelen af fisken i nettet, og den var så træt, at den ikke stak af, men kom i nettet, fortæller Morten.

Han lod nu fisken falde til ro i nettet, før han slyngede nettet med fisken ind på land og selv kravlede op på land og slog fisken til hvile med sin priest.

Over 10 kilo

Han blev nu for alvor overrasket over størrelsen på fisken, der var en mangeplettet og lettere farvet han-havørred, som Morten på stedet selv målte til 92 centimeter og vejede til 10,2 – 10,3 kilo.

En havørred på over 10 kilo i Lilleåen er noget helt ekstraordinært, så Morten Andersen kørte til Langå Camping for at få den store fisk verificeret, målt, vejet og fotograferet.

Målebåndet sagde 92 centimeter, og vægten faldt i hak ved 10,30 kilo, og dermed var det en kendsgerning, at lystfiskeren fra Hammel havde landet sit livs havørred og nu er en del af den eksklusive klub af lyst- og sportsfiskere i Danmark, der har fanget en å-havørred på over 10 kilo.

»Det bliver ikke meget større og bedre, og så på hjemmebane i det fiskevand, hvor jeg har fisket i over 30 år,« jubler Morten Andersen.

Trofæfisk

Så vidt han ved, er hans fisk den fjerde- eller femtestørste havørred, der er fanget i Lilleåen, mens der har fundet sportsfiskeri sted i åen, så der er tale om en meget, meget stor fisk for Lilleåens vandsystem.

»Sådan en fisk har mere værdi som trofæfisk end spisefisk, så den skal ikke spises. Jeg vil gerne have lavet en afstøbning af den, så den kan komme op at hænge i stuen i min lejlighed.«

Den 10,30 kilo tunge fisk er den største havørred, Morten Andersen har landet noget sted. Den er næsten lige så stor som den største laks, han har fanget i Gudenåen på spinner. Det var tilbage i 2010, at han landede en krabat af en laks på 97 centimeter og 10,50 kilo.