Hvis du er over 65 år, så har du højest sandsynligt noget som ingen andre har.

Tid.

Det er en valuta, som er en ekstrem mangelvare nu om dage. Børnene er for længst flyttet hjemmefra, du er måske også blevet forældreløs og kigger hyppigere på dødsannoncerne i avisen end førhen.

Men der er samtidig tid til at læse i en god bog, sluge en Netflix-serie, eller bare gå en tur, uden at det nødvendigvis er fastlagt, hvor du går hen. Selv hvis du stadig er på arbejdsmarkedet, så har du mere tid til rådighed end nybagte forældre og karriere-familierne har det i deres livsfase.

Hver femte dansker er over 65 år, og næsten 300.000 har rundet de 80 år. Gennemsnitslevetiden for kvinder var i 2020 opgjort til 83,6 år, mens det var 79,5 år for mænd. Så hvis du lige er blevet 65 år og i øvrigt sund og rask, så har du masser af gode år foran dig.

Og her må det være på sin plads at sige tak.

Det er nemlig meget sandsynligt, at du forærer din tid til andre gennem frivilligt arbejde, eller ved at passe børnebørn og hjælpe andre familiemedlemmer.

Faktisk er 42 pct. af landets frivillige fyldt 65 år.

Uden dig, der er over 65 år, ville det reelt være umuligt at afvikle både ridelejre og festivaler. Det ville være svært for de fleste foreninger, politiske partier, idrætsklubber, velgørenhedsorganisationer, grundejerforeninger og dusinvis af andre initiativer, som kun kan fungere i kraft af gavmildheden hos frivillige.

Eksperter anslår, at den samlede værdi af frivilligt arbejde løber op i rundt regnet 100 milliarder kroner. Om året. Plus en hel masse glæde både hos givere og modtagere.

Og du over 65 år. Du gør det bare, fordi du kan. Fordi du har tid. Det er guld værd.

Tak.