Mobil dyrlægeklinik hjælper kæledyr og deres ejere med at få det godt igen. Forleden besøgte den Randers.

KIAN JOHANSEN

Fanta putter sig ind til Julie Brix og kigger efter lidt opbakning, da dyrlæge Jette Hermansen fra Frynseklinikken klipper neglene på den islandske fårehund.

»Det skal nok gå, du klarer det fint,« lyder det beroligende fra dyrlægen, der sammen med assistent Stine Valentin Christensen har parkeret den mobile Frynseklinikken fra Dyreværnet foran værestedet Perron 4 på Jernbanegade i Randers en dag i april.

Der er lige plads til, at man kan bevæge sig omkring den aflange briks i midten af kassevognens indre. Bilen er indrettet som en dyreklinik og man kan også foretage mindre operationer her fra. Men pladsen er trang.

Frynseklinikkerne

Tre Frynseklinikker tilbagelægger årligt mere end 40.000 kilometer og har allerede hjulpet hele 10.000 kæledyr i Danmark. Hver mobile klinik er bemandet af en dyrlæge og en assistent, der sikrer, at både dyr og ejer får en god oplevelse ved besøget. Konsultationen er kun til dyreejer med få midler. Man betaler, hvad man kan for en konsultation. Frynseklinikkerne er doneret til Dyreværnet af dyreelskeren Jørgen Andersen. Frynseklinikkerne modtager ingen offentlige tilskud, og det er dermed private donorer samt fonde og legater, der sikrer Frynseklinikkernes fremtidige eksistens.

Læs mere på www.dyreværnet.dk

Folk med noget i bagagen

»Man skal være erfaren for at kunne håndtere behandlingen og kende mange behandlingstricks i bogen, for vi har ikke så mange maskiner til at hjælpe os,« siger dyrlægen Jette Hermansen og tilføjer: »Og så skal du være en god menneskekender, der kommer masser af folk ind, der har noget med i bagagen.«

Klip for klip bliver Fanta befriet for sine lange negle, mens Julie Brix kærligt holder sin hund ind til sig. Fanta bliver også tjekket for knuder, der dog viser sig at være fedtknuder og får trimmet pelsen mellem poterne, så hun kan gå på trædepuderne.

Den 18-årige studerende bor hjemme og hjælper sin mor med at få tilset deres to islandske fårehunde. Basse på 15 er faderen til den 11-årige Fanta og skal op ad trapperne og ind i den lille mobile klinik om lidt.

Julie Brixs mor er førtidspensionist og kan derfor få hjælp til at få sine kæledyr tilset.

Udenfor står der en mindre kø af kæledyrsejere med marsvin, hunde og katte. Alle med mindre skavanker, fedtknuder eller andre småting som et kæledyr kan lide af. Fælles for personerne i køen er, at de står sammen med andre, der heller ikke har så mange penge, at det rækker til jævnlige besøg hos en dyrlæge. Det hjælper Dyreværnets mobile nonprofit dyreklinik med.

De tre Frynseklinikker har indtil videre hjulpet over 10.000 kæledyr til at få et bedre liv.