De er sigtet for omfattende international organiseret indsmugling og handel med narkotika samt besiddelse af skydevåben.

Onsdag i sidste uge anholdt National enhed for Særlig Kriminalitet ti mænd i alderen 24 til 62 år i forbindelse med en længerevarende efterforskning af narkokriminalitet. To af mændene blev anholdt i Randers. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Anholdelserne skete ved en koordineret aktion, hvor de ti mænd blev sigtet for omfattende international organiseret indsmugling og handel med narkotika samt besiddelse af skydevåben. Efterforskningen er sket i samarbejde med Nordjyllands Politi, Fyns Politi og Københavns Politi samt politimyndigheder fra Norge, Holland, Tyskland og Montenegro understøttet af Europol og Interpol.

Fem af anholdelserne er foretaget i Danmark, hvor to mænd altså blev anholdt i Randers, mens de øvrige anholdelser skete i Odense, Hirtshals og på Djursland. Derudover blev en mistænkt anholdt i Montenegro, en blev anholdt i Norge, og tre mænd blev anholdt i Holland.

I forlængelse af anholdelserne blev der gennemført ransagninger af adresser i alle fire lande.

I forvejen sidder en fjerde hollandsk statsborger varetægtsfængslet i Tyskland i forbindelse med denne sag.

Smulede narko til Norge

De ti mænd er som sagt sigtet for at være involveret i international organiseret smugling af og handel med narkotika. De tre hollandske statsborgere er sigtet for i 2022 at have indsmuglet over 500 kilo kokain og heroin fra Holland til Danmark, hvor det er afsat til flere kriminelle netværk over hele landet, herunder til flere af de danskere, som blev anholdt ved aktionen.

Tre af mændene bosiddende i henholdsvis Randers og Hirtshals er desuden sigtet for at have smuglet flere hundrede kilo hash og skunk fra Danmark til Norge.

»Der er tale om en meget omfattende sag om organiseret indsmugling af meget store mængder hård narkotika til Danmark, hvor det internationale politisamarbejde har spillet en afgørende rolle. Særligt har samarbejdet med politimyndighederne i Montenegro været forbilledligt og viser, at mistænkte for organiseret kriminalitet ikke er uden for dansk politis rækkevidde, selvom man forsøger at skjule sig i lande, hvor vi ikke har direkte samarbejds- og udleveringsaftaler via EU,« siger ledende politiinspektør Michael Kjeldgaard.

Fire af de mænd, som blev anholdt i Danmark, blev ifølge JP Randers varetægtsfængslet efter et grundlovsforhør ved Retten i Randers i torsdags.

ceb