Internationale studerende og forskere har været i Randers for at undersøge byen, og har fremlagt forslag til, hvordan byen kan sikre sig mod klimaforandringerne.

I hele uge 47 har forskere fra universiteter i hele Europa været rundt i Randers, studeret byen og lavet analyser af, hvordan byen bør sikres i fremtiden for at kunne modstå udfordringer så som hedebølger og oversvømmelser. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Randers Kommune.

Ugen startede mandag 21. november, hvor Bæredygtighedsudvalgets formand Daniel Madié bød velkommen på Laksetorvet og introducerede til byens udfordringer.

»Vi ser rigtig meget frem til at høre analysen og få jeres forslag til, hvad vi kan gøre for at fremtidssikre os her i Randers. Klimaforandringerne er skyld i mere og mere ekstremt vejr, som også påvirker os her i Randers, og vi kan bruge alle gode forslag til, hvordan vi kan sikre og udvikle vores by. Derfor er jeg glad for, at internationale forskere har valgt kaste deres blik på netop vores udfordringer,« sagde Daniel Madié.

Forskerne fik ligeledes en introduktion til hvad Randers Kommune allerede gør og har planlagt for at imødekomme klimaudfordringer med planerne om Flodbyen og Klimabroen.

Paris, Barcelona, Randers

De studerende er internationale kandidat- og ph.d.-studerende fra universiteter i Italien, Spanien, Frankrig, Holland, Belgien og Irland og kommer fra så forskellige studier som arkitektur, geografi, design og by-, energi-, og miljøplanlægning.

Sammen med danske og internationale studerende fra Aalborg Universitet rejser de rundt i Europa for at studere store byers udfordringer med klimaforandringerne.

Tidligere på året var de i Paris, og senere skal de blandt andet besøge Barcelona, Dublin, Rotterdam og Napoli.

»Randers er et interessant eksempel på et risikoområde i forbindelse med klimaforandringerne. Randers er påvirket af fjorden og Gudenåen, som både skaber nogle udfordringer men også har meget værdi, som man kan og bør bruge aktivt. Vi kigger for eksempel på hvordan man kan fastholde byens historie og DNA samtidigt med at man undgår oversvømmede gader, skaber skygge og naturlige køling for at afhjælpe hedebølger og laver smarte indlejrede energiløsninger og transportsystemer,« siger Martin Lehmann, lektor ved Aalborg Universitet.

Mandag og tirsdag blev de studerende og forskerne vist rundt i byen, hvor de så Østervolds regnvandsbassin, havnen og gågaderne og fik introduktioner til byens transport- og energiinfrastruktur.

De fik også lejlighed til at interviewe borgere i bybilledet og indsamle data til deres analyser.

Én af dem, som var kommet til Randers for at undersøge byen, var Stephanie Pietras fra Connecticut i USA.

»Randers er en smuk by, og det har været virkelig interessant. Her er meget anderledes end USA, og befolkningen er langt mere investeret i klimaudfordringerne og i at forsøge at leve mere bæredygtigt. Det er spændende og inspirerende,« siger Stephanie Pietras, som lige nu studerer på Irlands største universitet, University College Dublin.

Lørdag 26. november præsenterede de studerende og forskerne deres anbefalinger og analyse for Bæredygtighedsudvalget og kommunens forvaltning i Helligåndshuset i Randers.

Planen er, at forskerne skal udfærdige en mere detaljeret rapport til februar.