Ny aftale betyder blandt andet, at flere borgere vil blive tilbudt videokonsultation.

STEN BRØGGER, DIN AVIS ÅRHUS

Praktiserende Lægers Organisation, PLO-Midtjylland, og Region Midtjylland har netop indgået ny aftale, der skal modernisere lægevagten.

Udgangspunktet for aftalen er, at sundhedsvæsenet oplever mangel på sundhedsfagligt personale. Det er altså nødvendigt at udnytte ressourcerne på en bedre måde, og derfor skal der ifølge Region Midtjylland skæres i lægevagttiden.

»Med aftalen accepterer lægerne, at man i højere grad tager hånd om de akutte patienter i dagtimerne, så de ikke glider over i lægevagttiden,« siger formand for PLO-Midtjylland, Henrik Idriss Kise, til Din Avis Aarhus.

Ifølge Henrik Idriss Kise handler det om at bruge lægerne, hvor de gør bedst gavn. Det gør de, mener han, i deres praksis.

»Vi har brug for lægerne i dagtimerne. Vi er i en tid, hvor et stigende antal ældre og kronisk syge presser sundhedsvæsenet, og vi har ikke læger nok til at tage os af dem i lægevagten, hvis vi ikke fokuserer på de mest syge. De akut syge skal hjælpes, men alt, der kan vente, skal vente til dagen efter,« siger Henrik Idriss Kise til Din Avis Aarhus og fortsætter:

»Når man er syg, skal man selv overveje, om det er noget, der kan vente til næste dag. Vi fokuserer på tryghed fremfor service.«

For patienter bliver den største ændring, at regionen 1. marts næste år overtager opgaver i lægevagten i tidsrummet klokken 23-08 alle ugens dage.

Se mere i faktaboksen:

Fra 1. september 2023 indfører lægevagten et nyt bookingsystem, hvor man som patient kan få oplyst en tid hos lægevagten på forhånd, så man kan bruge ventetiden i eget hjem.

Fra 1. marts 2024 overtager Region Midtjylland lægevagtens opgaver i tidsrummet 23-08 alle ugens dage. Det sker blandt andet for at give de praktiserende læger bedre tid til de patienter, der efterspørger hjælp i dag- og aftentid.

Flere borgere vil blive tilbudt videokonsultation for at sikre rettidig behandling i lægevagten.

Lægevagten vil fremover blandt andet have konsultationer i Aarhus, Grenå, Randers, Horsens og Silkeborg.

Læs mere her

Kilde: Region Midtjylland