Børnehavebørnene fra Børnehuset Viborgvej var på troldemarch for at tjene penge til Danmarks Indsamlingen, der løber af stablen på lørdag.

AF CECILIE BISGAARD

»En trold, en trold,« bliver der forsigtigt sunget rundet omkring på parkeringspladsen, hvor børnehavebørnene fra Børnehuset Viborgvej har samlet sig. De venter. Nogle spændte, andre lidt nervøse.

De er nemlig på vej ud på en magisk troldemarch.

I forbindelse med Danmarks Indsamlingen donerer Novo Nordisk Fonden 20 kroner, hver gang et barn i Danmark har gået en kilometer. Og da man i børnehaven i forvejen havde trolde-tema, valgt pædagogerne at bygge videre på det.

Troldekongen skal bruge store hjerter

På parkeringspladsen ved Randers Freja Motion nær kolonihaverne ved Hornbæk Enge står børnehavebørnene samlet. De er ved at få læst et brev fra selveste troldekongen højt.

I brevet står der, at selvom børnene er små i højden, så har han hørt, at de har store hjerter. Og det skal troldekongen bruge, fordi han vil hjælpe udsatte børn i hele verden. Derfor skal børnene ud på en tur. De skal finde de skatte, som han har gemt til dem.

Men for at komme ind i troldenes rige skal børnene igennem en portal.

»Hvor mange af jer har set Tinka?« spørger en af pædagogerne, inden et hav af fingre ryger i vejret.

I julekalenderen skal man nemlig også igennem en portal, før man kan rejse ind i et andet rige. Derfor får alle børnene en troldeamulet, som de skal bruge for at komme igennem portalen. På amuletten står der ”troldehjælper”.

De fleste af børnene går spændte og nysgerrige gennem portalen, som er gemt mellem to træer. Men nogle af de mindste er ikke helt så modige. De skal have en i hånden, men så går det også fint.

Troldekongens skat

Så går turen ud i engene. De mindste børn drejer til venstre – de skal ikke ud på en lige så lang tur, som de store, der går lige ud.

Kort efter før nogle af børnene øje på noget. Der hænger en lille, brun sæk på et træ. På sækken hænger et lille mærkat, der ligner børnenes amulet. Så de ved, at sækken er en af troldekongens skatte. Og så går det stærkt – børnene vælter afsted.

»Hvad tror I, troldekongen har gemt til os? Nej, se det er troldehaler! Så kan alle børnene få en på!« siger en af pædagogerne, mens hun åbner den lille sæk

»Tror I, det er troldetis?«

Med troldehaler på, der blafrer i vinden, går turen videre. Børnene når til en bro, og den skal de selvfølgelig ud på. De kender godt historien om De tre bukke bruse, der skal over en bro, hvor der bor en trold under. Så de skal se, om der også gemmer sig en trold her.

Det gør der desværre ikke, så jagten på troldekongens skatte fortsætter.

»En trold, en trold,« synger børnene, mens de tramper i jorden. Sådan har de lært, at trolde går.

Børnene begynder at løbe, da de opdager den næste sæk. Endnu en skat!

»Hvad tror I det er denne her gang? Tror I, det er troldetis?« spørger en af pædagogerne, får hun får åbnet sækken.

»Nej, det er troldeører!«

Rigtige troldeunger

Med både troldeører og -haler er de mindste børnehavebørn fra Børnehuset Viborgvej nu blevet til rigtige troldeunger. Men det er ikke alle, der er helt vilde med det.

»Hvornår må jeg tage det af?« spørger et af børnene.

»Jamen, aldrig. Du er jo blevet til en troldeunge – i hvert fald lige nu,« svarer en af pædagogerne hemmelighedsfuldt.

Kort efter er børnene tilbage på samme p-plads, som turen startede på. Her skal de fleste børn lige en tur igennem portalen igen – og den blev grundigt undersøgt.

Der bliver sunget troldesange, som børnene har lært, og der bliver spist ulækker troldekage. Og så må man vist godt tage sine ører og hale af igen.

Den magiske troldemarch endte med at sende 4.800 kroner fra Novo Nordisk Fonden til Danmarks Indsamlingen, der i år går til udsatte børn i hele verden.