I Randers byråd stemte 18 for at nedrive ældre bygninger i Vestergrave, mens 12 stemte imod.

KIAN JOHANSEN

Stor uenighed blandt byrødderne om de bygninger, der tidligere husede Randers Handsker i Vestergrave, skal rives ned.

Selvom SF’s Rosa Lykke Yde i sidste øjeblik stillede et modforslag om at bevare forbygningen ved Randers Handsker på Vestergrave og rive resten ned, så stemte et flertal for økonomiudvalgets oprindelige forslag, nemlig at tillade en nedrivning af samtlige bygninger på Vestergrave, der har huset handskefabrikken.

Socialdemokraterne blev endda sat fri af partidisciplinen for at kunne stemme om, hvorvidt man skulle imødekomme en ejendomsudviklers ønske om at rive samtlige bygninger ned på Vestergrave, hvor der i over 100 år har været handskeproduktion.

Og det viste, hvor stor tvivl der til det sidste var, om man skulle bevare dele af de bygninger, der har huset Randers Handskefabrik eller ej.

Det er Sinding & Co Ejendomsadministration A/S der har anmodet om at nedrive samtlige bygninger på Vestergrave 18, 8900 Randers C, hvor Randers Handskers fabrik har haft virksomhed siden 1931. Den er siden rykket til andre lokaler og det skyldes hovedsagligt den forfatning som bygningerne er i. Der er præsenteret en bygningsinspektion, der viser, at det kommer til at koste langt over 30 millioner kroner at renovere bygningerne. Husene er skæve og murene synker. Murene er fuldmurede og kræver blandt andet efterisolering, for at imødekomme nutidens krav.

Medlemmer fra borgmesterpartiet har ændret holdning i løbet af få uger og flere har været i tvivl, lod Stine Falk Eiby forstå.

“Langt de fleste har ikke ændret holdning, men flere har været i tvivl. Når jeg går i området, så ser jeg ikke idyl, men det er det sted i Randers, hvor jeg føler mig mest utryg. Det er mørkt og sjælløst. Lad os få gang i Randers igen og rive det ned,” lød det fra hende.

Sagen har været sendt gennem flere udvalg og nu til byrådet og indtil dette byrådsmøde i slutningen af januar har der været stor uenighed om, hvorvidt der skal gives lov til at dele, eller alle bygninger skal rives ned. Uenigheden og diskusionen fortsatte i byrådet mandag aften, hvor Venstre og Østbroen var for at give lov til fuld nedrivning, mens de fleste andre byrådsmedlemmer ville bevare flere af bygningerne.

Daniel Madié (C) talte indtrængende for at bevare forhuset.

“Forbygningerne er 10 procent af byggeområdet. Det er en lille pris at betale. Vi kommer til at fortryde, hvis vi fjerner det for evigt.”

Ellen Petersen (S) fortæller, at hun har besøgt handskefabrikken siden 90’erne. Men efter et besøg for nylig så hun den stand bygningen var i.

“Derfor stemmer jeg med fornuft. Det er ikke bevaringsværdigt. Jeg stemmer ikke med hjertet her, men med fornuften.”

Venstre, Østbroen og størstedelen af Socialdemokraterne (minus Karen Lagoni og Christian Engelbrecht Pedersen) stemte for nedrivning.

Enhedslisten, Nye Borgerlige, Konservative, Radikale Venstre, Velfærdslisten, Beboerlisten , samt Karen Lagoni (S) og Christian Engelbrecht Pedersen (S) stemte imod.