KIAN JOHANSEN

Her på Din Avis’ hjemmeside eller i papirudgaven kan du læse historien om Bjarne Linde Nørgaard.

I dag er han anerkendt forsker, læge og professor. Og samtidig far til fire børn, hvoraf den ældste hedder Sofie Linde.

Du ved, tv-værten.

Livet har budt på gode forhold for smedesønnen fra Sjællandsgade i Randers. Og han er med egne ord ikke kommet sovende til det. Det har været flid, stræbsomhed og hårdt arbejde.

Som du kan læse i artiklen, så skulle der også flere heldige faktorer og omstændigheder til, før Bjarne fra Randers kunne slippe taget fra 70’ernes industriby og uddanne sig til læge. Han er en mønsterbryder. Han er gået imod sine jævnaldrendes normer og sin egen opvækst og har uddannet sig væk fra et hash-omtåget og alkoliseret miljø, der helt sikkert ikke har været godt for mange randrusianere.

Det slår mig, at jeg selv er mønsterbryder, som den første i gymnasiet i min familie i flere generationer. Min lidt yngre kollega har også uddannet sig til det, hun kan i dag. Begge vores veje til uddannelse har været en del lettere end Bjarnes. Vi har ikke kæmpet mod hårde miljøer og påvirkning af folk, der ikke kunne se idéen med de uddannelsesvalg vi traf.

Tusinde tak for ændringen af vores samfund og de normer, der gør det normalt, at man skal finde sin vej i livet og uddanne sig undervejs.

Bjarne Linde Nørgaards fortælling viser, hvordan vejen ud af et industrisamfund, som Randers var i 70’erne, blev vekslet til et liv i det oplysningssamfund, som jeg blev født ind i. Næste generations samfund bliver noget helt tredje. Forhåbentlig bliver deres valg lige så lette og indlysende at træffe som min generations.