Folkene bag foreningen ‘Scandia Museum’ har en plan klar for et museum i Sporbyen Scandia. Næste skridt er fondsansøgningen.

KIAN JOHANSEN

Efter halvandet års forberedelser er bestyrelsen bag visionen om et museum i Sporbyen Scandia kommet meget tæt på.

Det kunne formanden for ’Scandia Museum’, Mogens N. Mortensen, løfte sløret for under foreningens generalforsamling forleden.

Konkret er planen, at to 20-fods-containere med store glaspartier, ventilationssystem og varme skal placeres på det kommende kulturtorv i Sporbyen Scandia. Det er meget tæt på kaffebutikken ’Kaffeagenterne’, og der er stadig flere placeringer i spil, men den nævnte er ønskeplaceringen, lød det.

Her skal historien om togfabrikken formidles. Scandia og senere Bombardier havde eksisteret i mere end 160 år, inden den lukkede i 2017, og efterfølgende er der skudt det ene boligbyggeri efter andet op på den kæmpestore grund i Dronningborg, der sælges bid for bid for derefter at blive byudviklet.

Bestyrelsen, der kæmper for et museum i Sporbyen Scandia. Benny Knudsen, Inge Råby, Mogens N. Mortensen, Allan V. Jensen og Finn Børglum. Anders Hansen var ikke tilstede. Foto: Jan Szwed

Fondspenge

Næste del af planen for museet er at sende en fondsansøgning afsted, og håbet er, at man derefter kan støbe en betonbund og etablere containerne i løbet af 2023, lyder det.

Meget har ændret sig, siden idéen om et museum opstod for et par år siden. Sidste år var planen, at museet skulle befinde sig indendørs i den gamle fabrikshal, hvor senest S-togene blev monteret. Hallen skal bygges om til lejelejligheder administreret af Randers Bolig. Men blandt andet ændrede byggeplaner, forsinkede byggerier, manglende tilladelser og økonomi har fået bestyrelsen til at tænke i andre baner.

»Det haster, for ellers går det i sig selv igen. Og hvis vi skal nå at få de gamle ansatte til at fortælle om livet på fabrikken, så kan vi ikke vente yderligere et par år med at etablere museet,« mener 79-årige Finn Børglum, der er en af de ældste, både i foreningen med 61 medlemmer og som en af de tidligere ansatte på togfabrikken.

Pige i blæst

Mogens N. Mortensen, den tidligere chef for reservedelsafdelingen igennem 47 år, blev hyret til at rydde op på togfabrikken sammen med tre-fire andre tidligere ansatte tilbage i 2017, og her opstod idéen om at bevare en del af tingene for eftertiden.

Ligesom mange andre ansatte har han haft togfabrikken under huden i årtier. Selv var han del af en familie, der i fjerde generation var ansat på togfabrikken.

Blandt effekterne er blandt andet skitser og tegninger, der viser et tilbud om togvogne til Frankrig i slutningen af 1800-tallet, og modeller af de toge, der blev produceret. Den største ting af de mange tusinder effekter, blade og billeder, som er bevaret på et lager, er kunstværket ’Pige i blæst’, der i over 56 år bød togarbejderne velkommen hver morgen.

Og det har ikke været uden udfordringer at bevare effekterne, der i første omgang blev stillet ned i en kælder under en af togfabrikkens utallige bygninger. Desværre røg sikringerne til de pumper, der holdt kælderen fugtfri, og en del af effekterne måtte kasseres.

»Men bare rolig, vi har masser af effekter, og vi har et samarbejde med Nationalmuseet, der også fik overdraget en del,« forsikrer Mogens N. Mortensen.

‘Scandia Museum’

  • Foreningen ’Scandia Museum’ har 61 medlemmer. Stiftet april 2022.
  • Bestyrelsen består af: Formand Mogens N. Mortensen, Anders Hansen, Finn Børglum (genvalgt), Allan V. Jensen, Benny Knudsen, Inge Råby – kasserer (genvalgt).
  • To 20 fods containere skal placeres på Kulturtorvet, midt i Sporbyen Scandia og formidle togfabrikkens over 160-årige historie.