Den lyserøde frø, ‘Tøsen’ har været med til børnefødselsdage, en konfirmation og nu er den installationskunst hos Per i Øster Tørslev.

KIAN JOHANSEN

Den lyserøde frø med trutmund og ordet ’LOVE’ har oplevet meget, siden den for 20 år siden blev støbt hos Fårup Beton og malet i DSB’s tidligere pakhus, der hvor Lidl nu ligger på Jernbanegade. 

Den har været på auktion to gange, duftet kaffen og pølserne på Rådhustorvet, haft sit første kys og sin barndom på Markskellet og står nu som 20-årig i en forhave i Øster Tørslev. Din Avis har ved hjælp af flere fundet ud af, hvordan det gik den.

Frøen på auktion
Vi lader Jette Andersen lægge ud.

Hendes dengang fem-årige datter, Louise Kirstine Andersen var helt vild med frøerne og legede på de fleste, som hun fandt i midtbyen, hvor de var udstillet inden de kom på plads hos sponsorerne, hos kunstnerne eller røg på auktion. 

»Louise købte helt ind på ’Kys Frøen’ konceptet og det var som et eventyr for hende,« husker Jette Andersen. Især den lyserøde frø var hun helt vild med.

Der var auktion på en solrig Slotsplads i 2003 og Jette tog efter lange overvejelser hende med derned, men planen var, at de bare skulle kigge.

»Men så kom den lyserøde frø på som nummer ti, den sidste frø der var til salg. Min datter stillede sig lige foran auktionarius og frøs ligesom fast til stedet. Hun rokkede sig ikke. Jeg blev enig med min veninde om at byde med. Hun ville gerne give 1.000 kroner som bidrag,« genfortæller Jette Andersen.

Buddene røg opad og en erhvervsmand ledte an. 

»Vi blev lidt urolige, da han bare bød og bød, men til sidst endte det med, at vi vandt auktionen. Vi gav 4.000 kroner og jeg husker, at erhvervsmanden gik hen til min datter gav hende hånden og ønskede hende tillykke med frøen,« gyser Jette ved mindet.

’Kys Frøen’

’Kys Frøen’ var en kunstudstilling i 2003, hvor 54 kunstnere, samt børn, foreninger, virksomheder m.fl. fra Randers og omegn udstillede.De 150 frøskulpturer i 2003 var et fundraisingsprojekt under Rotary.
Din Avis leder efter alle frøerne, i anledning af 20 året for ’Kys Frøen’.

Send gerne billeder ind på redaktion.dinavis@lokalavisen.dk

Tøsefrøen i haven
Frøen blev leveret med kran og stillet i den lille have ved huset på Markskellet. Her var den del af en piges og en families liv i 15 år.

Den fik navnet ’Tøsefrøen’ og når det gik stærkt, bare ’Tøsen’. Frøen var altid magneten, når der skulle leges i haven.

»Vi inviterede børnehaven forbi for at se den. Den har været ankeret til masser af børnefødselsdage og da vi holdt konfirmation for Louise, så måtte vi bygge teltet og gulvet op omkring den. Så gav vi den lyserødt tylskørt på og så var den med til festen,« fortæller Jette Andersen.

Da familien flyttede fra Markskellet i 2018 blev den sat på auktion igen. Denne gang hos Campen Auktion der havde overtaget højtryksrenser-fabrikken Gerni’s ejendom i Helsted, efter at den lukkede og flyttede til Hadsund i 2006. Her stod der også en frø, men det er en anden historie, som vi også har skrevet om tidligere.

Sophie Frejlev Lundin fra Hornbæk Skoles Juniorklub designede for 20 år siden den lyserøde frø, der i dag står i Øster Tørslev. Vi hjalp hende med at finde ud af, hvor den landede hende. Foto: Kian Johansen

Frøen på græs
Per Kannegaard så, at frøen var til salg og han bød på den. Den blev fragtet hjem til hans ejendom, der ligger i udkanten af Øster Tørslev og nu har ’Tøsefrøen’ udsigt til marker og frisk luft hver dag.

»Jeg er vild med installationskunst og har flere stående i haven. Jeg leder godt nok efter lokale kunstneres værker, de koster ikke så meget,« smiler Per Kannegard bredt, mens han peger på et par runde kugler i stål og endnu et kunstværk, der står længere nede i forhaven.

»Jeg har altid gerne villet have en rund frø stående. Jeg syntes de er flotte, og da jeg så den lyserøde frø, så slog jeg til.«

Han smiler underfundigt.

»Og må jeg være helt ærlig. Jeg var ikke så vild med farven, det er jeg blevet. Men jeg købte den først og fremmest fordi det er sjældent de kommer til salg.«

Frøen har nu fået sit næste tilholdssted. Foto: Kian Johansen

Design og trutmund
Og så kommer vi til Sophie Frejlev Lundin. I dag er hun socialpædagog og bor i København, men hun har taget turen til Øster Tørslev sammen med sin mor, Else Lundin fra Selandersvej i Hornbæk. 

Sammen står vi i forhaven og kigger på den frø, som Sophie ser for første gang i 20 år. Sidst hun så den, stod hun som en stolt 12-13 årig og viste den frem for sin mor.

Da ’Kys Frøen’ og 150 betonfrøer skulle udsmykkes, deltog skoleeleven Sophie Frejlev Lundin i en konkurrence i Hornbæk Skoles Juniorklub.

»Det ligger til familien at tegne og male og det var ikke den første konkurrence jeg har vundet,« smiler Sophie Frejlev Lundin.

»Den skulle have en stor mund, trutmund og selvfølgelig skulle den være lyserød. Det handlede jo om kærlighed,« fortæller hun om tankerne dengang. Og faktisk så mener hun, at designet holder endnu, selvom det hun var en ung pige, der designede den.

»Det gælder jo stadig, det med kærligheden og ’kys frøen’.«

Hun blev derefter udvalgt til at hjælpe med at male den, sammen med flere fra Hornbæk Skoles Juniorklub.

»Det var skidehyggeligt og en god tid vi havde i pakhuset på Jernbanegade,« husker Sophie.

Moderen Else har fulgt med i jagten på frøerne og bad Din Avis om at hjælpe med at finde den lyserøde frø, ’Tøsen’, som den senere kom til at hedde. 

Og Snip Snap Snud, så er den frøhistorie ude.

Din Avis fik sat Else Lundin, Sophie Frejlev Lundin og Per Kannegaard i stævne ved den lyserøde frø, der nu står i Øster Tørslev. Foto: Kian Johansen