Folketingsmedlemmer fra DF vil have statslig fond til at afhjælpe faldende boligværdi i landsbyen og foreslår, at borgerne i Ølst bliver sundhedstjekket.

»Det er på tide, at vi hjælper beboerne i Ølst med deres bekymringer. Derfor foreslår vi, at der oprettes en statslig fond, samt at samtlige beboere hurtigst muligt får tilbudt et sundhedstjek, så de kan få fjernet noget af deres tvivl og bekymring for fremtiden.«

Sådan lyder det fra de to folketingsmedlemmer, Nick Zimmermann og Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti.

De har besøgt Ølst sammen med byrådskollegaen Frank Nørgaard i slutningen af uge 9 og var ude for at se på jordskreddets omfangsrige ødelæggelser omkring Ølst. Og det gjorde indtryk på de garvede politikere, der hørte på Jan Kristian Jensen og Jens Schou Andersen fra Ølst, der fortalte om landbyboernes fortvivlede situation.

Landsbyen har været tæt på at blive begravet i ler og forurenet jord, samtidig med at vandet udenfor også kan være forurenet. Samtidig frygter flere beboere, hvad der kan være i luften af farlige stoffer, især fra den såkaldte mikrofibre, som Nordic Waste brugte i et forsøg på at stabilisere lerbakken, inden det for alvor gik galt i slutningen af 2023.

De to folketingsmedlemmer Nick Zimmermann og Morten Messerschmidt fra DF var i Ølst sammen med byrådskollegaen Frank Nørgaard. Her hørte de på Jan Kristian Jensen og Jens Schou Andersen, der fortalte om landbyboernes fortvivlede situation. Foto: Kian Johansen

»Beboerne skal tages alvorligt. Derfor skal de tilbydes et sundhedstjek, så de kan få afklaret, om de er blevet syge af at bo så tæt på en miljømæssig katastrofe,« lød det fra Nick Zimmermann, der efter udsagn har hørt en del fra bekymrede borgere i Ølst.

Og derfor vil han række hånden ud. Planen er, at Dansk Folkeparti vil præsentere planerne om sundhedstjek for sundhedsminister Sofie Løhde snarest muligt.

»Ølstborgerne skal tilbydes at få taget blodprøver, prøver af deres luftveje og andre prøver, der kan afklare, om de er blevet syge af at bo tæt på Nordic Waste. Vi håber naturligvis, at prøverne ikke viser noget. Men i det mindste skal borgerne have muligheden for at blive taget alvorligt og få afklaret deres frygt,« siger Nick Zimmermann.

En statslig fond skal også præsenteres for partierne i Folketinget.

Tanken er, at fonden skal kompensere for værditab i boligerne, enten når de sælges eller måske revner på grund af jordskreddet.

Jan Kristian Jensen og Jens Schou Andersen er del af en styregruppe i Ølst, der holder sammen på landsbyens beboere og sørger for at alle får hjælp. De er glade for håndsrækningen fra Dansk Folkeparti. Foto: Kian Johansen

Trængt fra alle sider

De to beboere fra Ølst er glade for håndsrækningen fra Dansk Folkeparti. De er med i en styregruppe, der forsøger at hjælpe alle beboerne i landsbyen, de holder fællesmøder og informerer i en privat Facebook-gruppe om, hvad der sker. De ønsker at få opmærksomhed på deres situation, der er meget speciel.

»Vi har både børnefamilier, der netop er flyttet til og skal til at bygge rede. De står jo i en limbo. For skal de flytte eller blive boende og bruge penge på drømmehuset. Samtidig har vi udsatte beboere samt pensionister, der egentlig gerne ville herfra, og alle folk i landsbyen er jo forskellige. Vi to har nok mere ro på. Vi er oppe i alderen og har renoveret vores huse, så vi skal ikke lige herfra. Så vi har overskuddet til at hjælpe,« lyder det.

Men fælles for de fleste beboere er, at de flyttede til Ølst for at få fred og ro og være tæt på naturen.

»Nu kan vi jo kun gå i én retning,« siger Jens Schou Andersen og peger mod nord. For landevejen mod Århus er oversvømmet af jord, der er bassiner med overfladevand overalt, og jordskreddet er stoppet meget tæt på landsbyen. Ingen ved, om dets bane vil fortsætte på et tidspunkt.

Landsbyens beboere føler sig truet fra alle sider. Forurening i luften, i vandet, i jorden og også fra undergrunden, for de fleste af byens huse ligger på et underliggende lag af ler.

»Der er jo en grund til, at der står et skilt ved byskiltet. At lastbiler over 5 tons ikke må køre her. For flere huse er begyndt at revne på grund af trafikken. Og der har været mange tunge transporter i de seneste måneder, især på grund af situationen ovre ved Nordic Waste,« fortæller Jan Kristian Jensen.

Katastrofe-turisterne

Samtidig føler flere, at de nærmest er statister i et Hjerl Hede-lignende museum. Blot med den forskel, at Ølst er katastrofe-turisternes foretrukne mål.

»Der kommer en del biler, der kører gennem byen, ud til kanten mod Nordic Waste. Det er tydeligt, at de ikke er kendte, for de vender alle sammen oppe ved kirken og kører tilbage. Så parkerer de, stiger ud og tager et par selfies. Det var helt surrealistisk, da en hvid limousine kom kørende gennem byen, tog selfies ud mod bakken, og da den passerede os, sad de derinde og vinkede til os,« genfortæller Jan Kristian Jensen.

Han savner, at beboernes udfordringer bliver taget alvorligt.

»Vi hilser alle politikere velkomne, der vil høre på os. Og Dansk Folkepartis forslag er det mest konkrete, vi har hørt indtil videre,« siger både Jan Kristian Jensen og Jens Schou Andersen.