Af Lars Roed

Jeg oplever, at mange mænd har svært ved at tale om deres følelser. Det er opfattes i nogle kredse vel nærmest som et faktum, men jeg ser det mere en af mandens vanskeligheder, som bestemt kan overvindes.

Det er derimod ganske sjældent at møde mænd, som snakker om de seksuelle aspekter omkring det at være mand. Der er en stor sårbarhed omkring maskuliniteten og seksualiteten, og jeg vil på ingen måde gøre mig til ekspert på det generelle område omkring mænds seksualitet. Blot vil jeg, selv om det føles blufærdigt, tage udgangspunkt i mig selv, og det det jeg oplever i mit virke som terapeut og som lærer på talrige meditationskurser for mænd.

Det jeg oplever som lærer og terapeut er, at der sjældent bliver snakket om mænds seksualitet eller problematikker omkring det.

Det jeg oplever i mit eget liv er, at der er sket ændringer og har været svingninger i både energiniveau og seksuel lyst. Til gengæld er der ikke mange omkring mig, som taler de ændringer og problematikker, de oplever, selv om en del er på min alder.

At tage emnet op er noget, som for mig kræver noget mod og åbenhed. Jeg har også fuld forståelse for, at sådan er det også for mange andre mænd, men jeg synes, at det kunne være godt at få mere fokus på de forandringer, som opstår i mandens liv med alderen.

Jeg tror, mange mænd også oplever, at der sker ændringer i den seksuelle energi og energiniveauet generelt, når de bliver ældre. Vi overser det måske fordi, det kommer så langsomt og gradvist, at vi vænner os til det. Det er ikke et videnskabeligt dokumenteret begreb, at der findes en overgangsalder for mænd, men dykker man ned i det, findes der en del artikler om det også på fora, som beskæftiger sig med vores generelle sundhed. Man kalder overgangsalder for mænd for andropausen.

Det er et faktum, at testosteron begynder at falde hos mænd allerede i de sene tyvere. Andropausen siges at kunne forløbe over flere årtier for mænd og kan forårsage ændringer i stemningslejet, oftest medførende dårligere humør. Nogle nævner også, at depression hos mænd kan være forårsaget af denne hormonelle forandring. Mænd i overgangsalderen vil ofte opleve nedsat seksual lyst, nedsat muskelmasse, formindsket energi og forøgelse af kropsfedt på særligt øvre dele af kroppen. Nogle mener også, at mænd er i denne fase af deres liv er mere udsatte for at blive ramt af stress.

Hvad er der at gøre ved problemet, hvis det opleves som et problem. Mænd, lad os begynde med at snakke om det. Selvfølgelig kræver det en form for trygge rammer, men jeg er sikker på, at når så mange oplever en andropause, så er der jo noget at “mandesnakke” om. Vi skal blot have mod til at åbne ballet, fordi kammeraten ved siden af sandsynligvis oplever det samme som dig.

Jeg gider ikke at løfte pegefingeren, for alle ved, at der er en sammenhæng mellem krop og sjæl og sundhed for begge dele. Der er brug for mere åbenhed og selvfølgelig fokus på at håndtere vores psykiske og eventuelt fysiske forandringer. Jeg tror at mænds overgangsalder skal håndteres på flere planer, og der bør af sundhedsmæssige årsager også ses medicinsk på mandens testosteronniveau. Dette kan måles hos lægen, og er det meget for lavt, kan der gives testosteron både som piller og injektion.

Men lad os nu være maskuline modige og følsomme mænd og komme i gang. Det er ikke så farligt, når det kommer til stykket.

Hav det godt til vi “læses ved” næste gang.