Hvor går man hen, når man gerne vil amme i fred, eller når caféerne ikke har plads til ens barnevogn? For mange er svaret Familiehuset, der er indrettet som en oase til småbørnsfamilier.

AF CECILIE BISGAARD

For enden af Brødregade ligger der et hus. Ikke bare et almindelig hus – et Familiehus. Her kan mødre og fædre komme med deres børn (især med deres babyer) og få et lille afbræk fra en travl hverdag. Der er alle faciliteter, man skal bruge, når man er en småbørnsfamilie. Der er nem adgang til pusleborde, og der er mikrobølgeovne, legetøj og siddepladser. Og udenfor er der lige nu et mylder af barnevogne.

»Det er et dejligt sted at komme. Det er rart, at alle faciliteterne er her, og man kan mødes med mødregruppen. Jeg synes, det er et godt samlingssted,« siger Katrine Langberg, der bor i Helsted.

I dag er hun i Familiehuset sammen med sin syv måneder gamle søn, Malte, og resten af mødregruppen. De er i gang med at spise sandwicher til frokost, som de har hentet ude i byen.

»Der er mange caféer, hvor vi ikke har mulighed for at have barnevogne med. Her er vi ikke til besvær for andre, og vi bliver heller ikke forstyrrede,« supplerer Pernille Hauberg, der også er en del af mødregruppen. Hun har sønnen Valde på fire måneder.

Lang frokost eller pitstop

Det er Katrines andet besøg i Familiehuset og Pernilles tredje.

»Det var min tur til at have mødregruppe i dag, men jeg spurgte, om vi ikke skulle mødes hernede. Det er dejligt med noget frisk luft, og det er godt vejr. Vi er alle sammen gået herned,« fortæller Pernille og fortsætter:

»Vi kan være her længe og hygge os og spise frokost, men man kan også bare bruge stedet som et hurtigt pitstop. Vi har mulighed for at amme i fred, og vi kan lægge børnene fra os,« siger hun, inden en af de andre i mødregruppen bakker op:

»Jeg kommer her, hvis jeg skal have begge børn til læge. Så kan der komme lidt mere ro på.«

Små fifs til forældre

I dag er det den første onsdag i måneden. Det betyder, at sexologen Stine Jensen, psykomotorisk terapeut Helena Hammer og biodynamisk kraniosakral-terapeut Sally Bøye også er til stede i Familiehuset. De er der som frivillige for at give råd og vejledning til de forældre, der ønsker det.

»Jeg kommer med små fifs til, hvad man kan gøre, hvis ens baby for eksempel har spændinger eller maveproblemer. Det kan være at tromme på maven eller at lave krydsbevægelser med arme og ben for at stimulere tarmene,« siger Sally Bøye, der er bosat i Randers.

Hun fortæller, at hun kan give råd og vejledning til forældre med babyer, der har en række af problematikker. Det kan udover det nævnte for eksempel også være søvnproblemer eller uro i kroppen.

»Jeg laver ikke behandling her i huset, men jeg kommer med nogle bud på, hvad forældrene selv kan gøre. Jeg kigger på det fysiske, fysiologiske og psykologiske og på årsager frem for symptomer. Jeg ser kroppen som en helhed. Alt hænger sammen, og derfor ser jeg også på selve fødslen og hele graviditeten. På hvilken historie hver baby har med sig,« siger hun.

Et børnevenligt miljø

På gulvet ved siden af et legetæppe, hvor to babyer har gang i en leg, som kun de to ved, hvad går ud på, sidder Helena Hammer, der er psykomotorisk terapeut.

Hun er selv på barsel med sin datter Elin, der er seks måneder gammel. Helena Hammer kommer oprindeligt fra Randers, men lige nu bor hun i Allingåbro, og om lidt flytter hun til Ebeltoft. Det betyder dog ikke, at hun har planer om at stoppe som frivillig i Familiehuset.

Helena Hammer er frivillig og kommer en gang om måneden i Familiehuset, hvor forældrene kan sparre med hende som psykomotorisk terapeut. Hun har datteren Elin med sig. Foto: Cecilie Bisgaard

»Lige nu snakker vi bare lidt om livets sårbarheder. Kropsforandringer og træning med en efterfødselskrop. Det er fedt, at jeg kan tilbyde en kompetent rådgivning, og jeg kan også guide dem videre til andre fagpersoner, hvis det er det, der er brug for,« siger hun og fortsætter:

»Det giver mig meget at være frivillig her. Vi udveksler erfaringer og har et fælles grundlag. Jeg kan kun være frivillig på barsel, fordi her er et så børnevenligt miljø.«

Fokus på forældrene

I to brede lænestole i enden af Familiehusets stueetage sidder sexolog Stine Jensen fra Værum og taler med Lone Øvlisen, der er mor til Harald på syv måneder. Hun bor i Ødum mellem Randers og Aarhus. Hun har taget turen til Randers simpelthen at snakke med Stine Jensen.

»Jeg går i forvejen i en samtalegruppe ved Stine, og jeg er ikke så god til bare at komme til sådan nogle ting. Jeg skal helst lige trækkes lidt. Og nu hvor jeg vidste, Stine havde tid, så kunne jeg godt komme afsted,« siger Lone.

Lone Øvlisen fra Ødum har taget sønnen Harald med til Randers for at snakke med sexolog Stine Jensen. Foto: Cecilie Bisgaard

Stine Jensen fortæller, at hun snakker med mødrene – og fædrene – i Familiehuset om det, der fylder hos dem. Hun tager sig af forældrene, hvor de to andre frivillige i højere grad har fokus på babyerne.

»Det er hårdt at blive forældre. Det er svært at få et forhold til at fungere, så det er rart at komme her, hvor man kan spejle sig i andre. Man kan høre, at andre har de samme følelser. Det er rart, at når man fortæller om en specifik ting, så er der andre, der siger, at det har de også prøvet,« siger Lone.

»I dag ser alt ud ad til på Facebook og Instagram pænt ud – ’det er lykken at være på barsel’ eller ’mig og min mand er bare så forelskede’ – men i virkeligheden er det utroligt sårbart. Når man har små børn, så er det svært at have den der samme dybe, nære relation, som man havde før. Relationen til ens partner og omgangskreds ændrer sig, når man får børn,« siger Stine Jensen.

Her er hele pakken

Det er Lone Øvlisens første besøg i Familiehuset, men noget kunne tyde på, at det ikke bliver det sidste.

»Jeg synes, de tre behandlere burde komme mere end en gang om måneden. Man kan godt mangle nogen at snakke med. Hos jordemoderen og sundhedsplejersken er der fokus på børnene – ikke forældrene. Og der er bare ting, man ikke taler med sundhedsplejersken om. Her er hele pakken. Der er både nogen til at tage sig af børnene og forældrene,« siger hun.

Faktisk synes Stine Jensen, at forældre burde se en sexolog – ligesom børn skal se en sundhedsplejerske.

»Ellers er der ikke nogen til at rette op, når det er svært. Det gavner også børnene. Mange børn mistrives, og det er der mange årsager til, men en af dem er, at deres forældre er blevet skilt,« siger hun.