Alle er triste over beslutningen, men for børnenes skyld var man nødt til at træffe den, siger både leder og bestyrelsesformand.

AF CECILIE BISGAARD

»Det er den værste – mest triste – beslutning, jeg har været med til at tage i mine 45 år med frivilligt arbejde.«

Ordene kommer fra Peter Schøning, der formand for bestyrelsen i idrætsfritidsordningen IFO i Dronningborg. Bestyrelsen valgte på et møde 25. juli at lukke IFO’en med udgangen af oktober.

»Den korte version er manglende tilslutning. Der har ikke været den tilslutning efter sommerferien, som der plejer, og lige inden vi gik på ferie, kom der nogle uventede udmeldinger, og så kunne vi se, at det ikke ville komme til at løbe rundt. Hvis vi skal træffe en beslutning ud fra rettidig omhu, så er vi nødt til at gøre det her,« siger han.

IFO’en har plads til 66 børn. Ifølge bestyrelsesformanden har man i alle årene haft en fyldt IFO med 20-40 børn på venteliste. Sidste år efter sommerferien startede 65 børn, og ingen var på venteliste. I år starter der mindre end 45 børn efter sommerferien. Stadig ingen på venteliste.

»Jeg synes, det er ærgerligt, for det har været et godt tilbud i 22 år. Jeg var med til at starte det i sin tid, og jeg har været med lige siden, så jeg ved, at det er noget engageret personale, som vi nu skal sige farvel til,« siger bestyrelsesformanden.

En IFO uden en hal

Michael Lau, der er pædagog og leder af IFO’en, understreger, at alle er ærgerlige og ked af situationen, men de har ingen frustrationer rettet mod nogen.

»Der har bare været nogle udefrakommende ting, som ingen har indflydelse på. Der er et faldende pasningsbehov, og så mangler vi en hal. IFO’en er uden nerven i vores lejemål,« siger han og fortsætter:

»Fra den dag, vi fik at vide, at Dronningborghallen måtte lukke, har vi forsøgt at finde andre muligheder. Vi har klaret os nogenlunde, og vi har haft et godt samarbejde med RGF, Dronningborg Bibliotek, ungdomsskolen og Dronningborg Boldklub, men det kan ikke erstatte det at have en hal til rådighed hver eneste eftermiddag.«

Skaf os 20 børn, tak

En anden ting, der ifølge både Peter Schøning og Michael Lau har haft betydning for IFO’ens lukning, er et ændret pasningsbehov. Og så i den grad samfundets økonomiske situation.

»Corona gjorde noget ved behovet. Og da inflationen virkelig ramte, kunne vi mærke, at folk, der tidligere gladeligt havde brugt penge på et eftermiddagstilbud, selvom de ikke havde det store behov, fik brug for pengene. Jeg har haft forældre, der har været meget triste over at udmelde deres barn, men de har været nødt til at spare pengene,« siger lederen.

På grund af det faldende antal af børn i IFO’en valgte man i februar at hæve taksten.

»Det havde ikke været nødvendigt, hvis der var fyldt. Det var et forsøg på at redde IFO’en, men da hallen lukkede, og vi fik flere udmeldinger, var det ikke tilstrækkeligt« siger han.

»Så hvis du kan skaffe nogle og 20 børn til os, så annullerer vi vores beslutning,« supplerer Peter Schøning.

Ikke pædagogisk ansvarligt

Grunden til, at beslutnignen om at lukke IFO’en er taget nu, skyldes et hensyn til de børn, der efter sommerferien for første gang skal have deres daglige gang i fritidstilbudet.

»Vi synes ikke, at det var pædagogisk ansvarligt at lade de børn starte ved os og så melde ud i midten af august, at vi var nødt til at lukke. Det har været en hård beslutning at træffe, men den har været nødvendig,« siger Michael Lau og fortsætter:

»Ingen af os ønsker at stå her, men hvis vi ikke gjorde noget nu, så risikerede vi, at nogen lukkede os fra den ene dag til den anden. Vi frygtede at gå konkurs, og det er ikke sådan, vi ønsker at gå ud af det. Det ville ikke være ansvarligt overfor de børn, der fra den ene dag til den anden skulle finde et nyt pasningssted.«

Peter Schøning oplyser, at IFO’en åbner igen på mandag efter at have holdt sommerferielukket som vanligt.

»Vi vil gerne lave en ordentlig og kontrolleret afslutning. Alternativet er at gå fallit,« siger han.

Forventningen er, at de børn, der fra oktober står uden pasningstilbud, bliver flyttet til SFO’en på Rismølleskolen. Det skal ske efter en overgangsperiode, skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.