Fire elever fra Tradiums erhvervsuddannelser var blevet valgt til at vise deres fag frem for Dronning Margrethe, da hun på sit sensommertogt besøgte Randers.

AF CECILIE BISGAARD

Det summede lystigt indenfor på Tradiums tømrerfagskole torsdag eftermiddag, for eleverne ventede fornemt besøg.

Hendes Majestæt Dronning Margrethe skulle i forbindelse med sit besøg i Randers Kommune vises rundt både her og hos murerne for at se arbejdet på de to erhvervsuddannelser.

Til at tage imod den royale gæst stod tømrereleven Caroline Ullits Dreholt klar.

»Jeg er meget beæret over, at der er nogen, der har tænkt, at den oplevelse skulle jeg have. Hun var superpositiv, interesseret og oprigtig,« fortalte hun efter mødet.

Da Caroline talte med Dronningen, fortalte hun om, at hendes interesse for træ kommer fra hendes bedstefar, der tog hende med ud i sit værksted, da hun var lille. Hun fortalte også om et særligt netværk på Tradium, der kun er for de kvindelige elever på erhvervsuddannelserne.

»Ikke så nervepirrende«

Christian Phillip Markus er ligesom Caroline Ullits Dreholt elev på Tradiums tømrerfagskole, og han snakkede også med Dronningen.

»Hun sagde, jeg havde taget et fornuftigt valg af uddannelse, og det er jeg glad for. Det var overraskende naturligt at snakke med hende. Det var ikke så nervepirrende, når vi først var i gang,« siger han.

Da han først fik at vide, at han skulle møde Dronning Margrethe, spiste han is med sin mor.

»Hun var lige ved at tabe sin is. Hun troede ikke helt på det,« smågriner han.

Artiklen fortsætter under billedet

Dronning Margrethe blev klogere på bæredygtigt byggeri, isolering og materialer, da hun snakkede med tømrereleven Christian Phillip Markus. Foto: Cecilie Bisgaard

Christian er ikke kun tømrerelev. Han tager en EUX, der udover en erhvervsuddannelse også giver ham en studentereksamen.

»Efter 9. klasse vidste jeg ikke, hvad jeg ville, men så i ferie arbejdede jeg for min fætter, der er selvstændig tømrer. Der rejste vi vægge og spær på et hus på tre dage, og det var fedt visuelt at se udviklingen. Og så var det fedt, at jeg var træt i kroppen på en dejlig måde efter en arbejdsdag. På en naturlig måde – ikke i hovedet,« siger han og fortsætter:

»Det er ikke sikkert, jeg vil det her hele livet, så derfor tager jeg også en gymnasial uddannelse, så jeg kan læse videre.«

»Jeg er en af de bedste«

Efter besøget hos tømrerne gik Dronning Margrethe videre til murerne. Har gik hun en runde blandt de arbejdende elever, der var dybt koncentrerede om deres fuger, før hun snakkede med to unge mænd.

Den første, hun snakkede med var Casper Bisgaard Ravn. Han viste sit svendestykke frem.

»Da jeg blev spurgt, om jeg ville præsentere for Dronningen, tænkte jeg, at det var en mulighed, jeg ikke kunne sige nej til. Jeg har fortjent det, fordi jeg er en af de bedste, til det jeg kan,« siger han og fortsætter:

»Hun er et statussymbol. Det er en stor ting at møde Dronningen, og jeg synes, vi skal værne om Kongehuset, nu vi har det. Men jeg synes, det var lidt opreklameret. Hun er bare en person som du og jeg.«

Artiklen fortsætter under billedet

»Det er en stor ting at møde Dronningen, og jeg synes, vi skal værne om Kongehuset, nu vi har det. Men jeg synes, det var lidt opreklameret. Hun er bare en person som du og jeg,« sagde murereleven Casper Bisgaard Ravn efter mødet. Foto: Cecilie Bisgaard

Casper har specialiseret sig i at lave nogle særlige murværk, der kaldes standerskifte.

»Jeg føler, det er en kunstform, der er ved at uddø, og jeg synes, det er vigtigt at beholde det varemærke, som det er. Jeg har valgt at blive murer, fordi jeg vil bygge noget, som folk altid vil huske. Jeg laver noget, som bliver stående i mange år, og som jeg kan vise mine børn og børnebørn, at det har jeg bygget. Den stolthed og at skabe ære for familien går jeg meget op i,« siger han.

Det første minde

Den sidste elev, som Dronning Margrethe talte med i denne omgang, var Patrick Gråbæk. Han er ved at uddanne sig til flisemurer, der er et speciale inden for murerfaget.

»Jeg var ikke nervøs for at møde Dronningen. Det var noget, jeg så frem til,« fortæller han og fortsætter:

»Det var meget stille og roligt. Der var ikke så meget slinger i valsen der.«

Patrick har ifølge ham selv vidst, at han ville være murer, siden han var to-tre år.

»Min far er murer, så jeg er bare vokset op med at mure. Det er det første, jeg kan huske,« siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Murereleven Patrick Gråbæk viste to flisemure, som han har brugt omkring to og en halv uge på at lave. Udover flisemuren, der er inspireret af skulpturen ‘Pigen i Gudenåen’, havde han muret Randers’ byvåben, der her er gemt bag en repræsentant fra Tradium. Foto: Cecilie Bisgaard

Men han har ikke altid vidst, at han skulle være flisemurer.

»Jeg blev på et tidspunkt spurgt, om jeg ville specialisere mig i fliser. Jeg tænkte, det kunne være sjovt nok, for jeg kan godt lide at lave noget, der er lidt ekstra – lidt mere end bare almindeligt murværk,« siger han.

Efter besøget hos murerne blev Dronning Margrethe sendt flot videre af alle eleverne med flag. Hun kørte derefter til Den Blå Bro, hvor pressen havde mulighed for at tage billeder, og derefter tog hun over i Tronholmparken, hvor en stor byfest afsluttede det officielle program for majestætens besøg i Randers.