Citathistorie: TV2 Østjylland

Arbejdstilsynet kræver nu, at virksomheden Nordisk Wavin får styr på sikkerheden.

Arbejdstilsynet har udstedt et strakspåbud til virksomheden Nordisk Wavin i midtjyske Hammel.

Det sker efter en arbejdsulykke, der fandt sted tidligt om morgenen fredag den 15. september, hvor en 37-årig medarbejder fra Randers mistede livet.

TV2 Østjylland har fået aktindsigt i tilsynets afgørelse, som er lavet efter et besøg på virksomheden, hvor flere medarbejdere er blevet hørt. Nordisk Wavin producerer plastrørssystemer til det europæiske marked.

Af afgørelsen fremgår det, at manden blev erklæret død på stedet efter at være blevet klemt fast under en stor jernstøbeform, der vejer op imod 400 kilo.

Under afmontering af formen, der sker ved brug af momentnøgler og bolte, faldt formen pludselig ned, fordi den ikke var forsvarligt spændt fast på en såkaldt fikstur-arm.

Overvejer politianmeldelse

Arbejdstilsynet skriver, at det er dets vurdering, at arbejdet med nedtagning af denne form ikke er blevet udført sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt, og derfor er beskeden til Nordisk Wavin, at det skal sikres, at en lignende ulykke ikke kan ske igen.

Det skal virksomheden dokumentere at have fået styr på senest onsdag den 27. september.

Arbejdstilsynet vil nu vurdere, om der er grundlag for at melde virksomheden til politiet eller give den en bøde, hvilket er fast praksis, når der gives sådan et strakspåbud.

I et skriftligt svar til TV2 Østjylland siger Javier Garcia, direktør hos Nordisk Wavin, at han kan bekræfte at have modtaget afgørelsen fra Arbejdstilsynet.

Han tilføjer, at sikkerheden for de ansatte har højeste prioritet.