Danmarks seks største byer, inklusive Randers, foreslår alternative besparelser på knap 1 mia. kr. 

Randers, sammen med København, Aarhus, Odense, Aalborg, og Esbjerg, står sammen i modstanden mod regeringens planer om at spare 3 mia. kr. på beskæftigelsesindsatsen og lukke jobcentrene.

Ifølge en pressemeddelelse fra de seks byer, så præsenterer de et fælles sparekatalog med otte konkrete forslag, der ifølge dem kan skabe besparelser på næsten 1 mia. kr.

Danmarks seks største byer, også kendt som 6-byerne, tager bladet fra munden og foreslår alternative besparelser på beskæftigelsesområdet i protest mod regeringens ambitiøse spareplaner. Regeringen har annonceret en lukning af jobcentrene og besparelser på 3 mia. kr. på beskæftigelsesindsatsen, hvilket 6-byerne finder urealistisk uden at gå på kompromis med servicekvaliteten.

Gør det enklere

»Det er muligt for os i kommunerne både at holde fast i en indsats, som skaber resultater og samtidig reducere omkostningerne med ca. 1 mia. kr. Men forudsætningen er, at regering og Folketing er villig til at gøre det enklere at være borger i Jobcenteret, og at vi ikke længere behøver belære borgerne om ret og pligt,« siger Bo Vestergaard (K), formand for beskæftigelsesudvalget i Randers Kommune.

De seks kommuner præsenterer otte konkrete forslag til lovændringer, der kan skabe besparelser på i alt 1 mia. kr. Forslagene inkluderer bl.a. reduktion af målgrupper, ophævelse af krav til samtaler og tilbud til ledige samt nedlæggelse af seniorjobordningen.

Regeringen har bebudet, at en ekspertgruppe vil komme med anbefalinger i juni 2024, men 6-byerne ønsker aktivt at påvirke debatten og sikre, at besparelser ikke går ud over borgernes og virksomhedernes serviceoplevelse. Diskussionen om, hvordan indsatsen for ledige skal struktureres, er derfor intensiveret, og 6-byerne står fast på, at deres forslag kan være en realistisk og bæredygtig alternativ løsning.