Fra mandag står betjentene klar.

For høj hastighed, uopmærksomhed og aggressiv adfærd er bare nogle af de ting landets skolepatruljer oplever, når de dagligt passer på deres venner ved skolevejene, og det er en adfærd, der skaber utryghed.

Nu sætter politiet ind med en målrettet kontrol:

Hver morgen ifører frivillige skolepatruljer sig refleksvesten, klar til at varetage en vigtig opgave: At sikre deres kammeraters sikkerhed på vej til og fra skole.

Men indsatsen overskygges ofte af en alarmerende adfærd hos visse trafikanter.

Ifølge politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Koncernkommunikation, oplever en tredjedel af skolepatruljerne farlige situationer, hvor voksne trafikanter udviser hensynsløshed.

Det skaber ikke kun utryghed for patruljerne, men for alle skolebørn, skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

Rigtig mange skolebørn oplever en utryghedsskabende adfærd fra andre trafikanter, som blandt andet kører for stærkt eller ikke udviser det fornødne hensyn, som kræves omkring skolevejene.

»Det er et problem for trygheden på skolevejene generelt, at nogle trafikanter ikke viser hensyn, blæser på færdselsloven og samtidig udviser aggressiv adfærd over for de børn, som frivilligt har valgt at være skolepatrulje, og derfor sætter vi ind med kontroller landet over i denne uge,« siger politiassistent Christian Berthelsen.

Kongens efterfølger

Det handler dog ikke kun om at sætte ind med kontrol. Der ligger også en større opgave i at påvirke den generelle trafikkultur. Berthelsen påpeger, at børn ofte efterligner de voksnes adfærd i trafikken, hvilket betyder, at vi som voksne har et ansvar for at gå foran med et godt eksempel.

»Skabe et rum hvor vi alle kan være trygge,« som han udtrykker det.

Den landsdækkende kontrolaktion begynder mandag den 13. og slutter fredag den 17. november.