Borgere i Randers Centrum, Tøjhushavekvarteret og Sjællandsgade/Jyllandsgade opfordres til at spare på vandet.

På grund af øget pres på rensningsanlægget har Vandmiljø Randers sendt en opfordring om at mindske vandforbruget fredag fra klokken 6 til 21 til omkring 10.000 borgere, der bor i Randers Centrum, Tøjhushavekvarteret og Sjællandsgade/Jyllandsgade med flere.

Det skriver Randers Kommune i en pressemeddelelse.

Du kan se på kortet her på siden, hvilket område det drejer sig om.

»Vi håber, at borgerne i de områder vil lytte til opfordringen, så kloaksystemet i de lavtliggende dele af byen ikke bliver presset unødvendigt meget i det kommende døgn, hvor den lange periode med høj vandstand kan sætte systemet under pres,« siger Lone Mossin, der er planchef i Randers Kommune, i pressemeddelelsen.

Artiklen fortsætter under billedet

Inden for den sorte streg opfordres borgerne til at mindske deres vandforbrug fredag. Kort: Randers Kommune

Høj vandstand hele dagen

Efter et blæsende torsdagsdøgn er Randers Kommune nu klar til dagens vandstigninger. I løbet af morgenen vil vandstanden i Randers Fjord stige til 155 centimeter over normal vandstand og forblive forhøjet hele dagen.

»Vi har stadig styr på situationen og prognoserne viser omtrent det samme, som de gjorde torsdag morgen. Vi forventer, at vandstanden stiger meget i løbet af morgenen og bliver på et forholdsvist højt niveau hele dagen, men det er ikke noget, vi ikke har prøvet før her i Randers,« siger Lone Mossin og fortsætter:

»Det er især borgere i lavtliggende områder som Tøjhushavekvarteret, dele af Uggelhuse og lavtliggende kolonihaver og sommerhuse, der kan opleve gener. Vi må forvente, at Toldbodgade og alle parkeringspladser i Toldbodgade og ved Randers Havn er afspærret hele fredag.«

Undgå vandet og færdsel på havn og diger

Den høje vandstand betyder, at der er risiko for, at vandet bliver blandet med kloakvand. Det udgør en sundhedsrisiko, og derfor råder Randers Kommune til, at man undgår kontakt med vandet.

Færdsel på og ved havnen frarådes også kraftigt fredag, hvor vandstanden står højt. Det kan være svært at orientere sig om, hvor kajkanten er, når der er høj vandstand.

Også færdsel på digerne langs fjorden kan være forbundet med risiko, så borgerne opfordres til at finde andre steder at gå tur.

Du kan følge med i DMI’s prognose for vandstanden på dmi.dk/vandstand.