Ville fælde træer, ikke angribe politifolk, lyder forklaringen.

En 26-årig mand, som sidste år i april angreb to politifolk med en økse, blev onsdag i retten i Randers dømt til behandling for sindssygdom på et psykiatrisk hospital uden en fastsat slutdato.

12. april 2023 rykkede politiet ud til en adresse i Havndal, fordi nogen havde anmeldt, at en mand brød en container op. Da politiet ankom, var manden væk, men ud fra beskrivelsen mistænkte de den 26-årige mand, som bor tæt på.

Politiet kørte til mandens hjem, hvor de så ham stå udenfor. Da han så politiet, løftede han øksen og løb mod dem. En politimand trak sin pistol og skød et advarselsskud i luften.

Dette fik den 26-årige til at lægge sig ned, og på trods af hans modstand lykkedes det politiet at anholde ham og anklage ham for at prøve at skade politifolk.

I retten var han dog ikke kun anklaget for dette. Der var mange anklager mod ham, næsten alle om trusler og forsøg på vold mod fængselsbetjente.

Den 26-årige forklarede i retten, at der var sket en misforståelse i Havndal. Han sagde, at han var ved at fælde træer og ikke havde planer om at angribe politifolk.

Men retten troede mere på politifolkenes forklaring, og det var en af grundene til, at manden blev dømt. Retspsykiatriske eksperter sagde, at manden var sindssyg, da han gjorde det, og at han har store psykiske problemer. Derfor blev han ikke sendt i fængsel, men til behandling.

»Det er jo i sagens natur ekstremt voldsomt at angribe betjente med en økse, og heldigvis fik de afværget situationen hurtigt. Når man ser på den episode sammenlagt med de mange trusler og voldsom adfærd over for fængselspersonalet, så er jeg tilfreds med, at retten idømte ham en foranstaltningsdom uden længstetid,« siger specialanklager Jakob Beyer.

Den 26-årige modtog dommen.

kijo